Деница Сачева: Ако спрем плащането на осигуровки, няма да има пари за помощи и пенсии

3422
Деница Сачева: Ако спрем плащането на осигуровки, няма да има пари за помощи и пенсии
Снимка: БГНЕС

Мерките, които взима държавата, за подпомагане на хората и бизнесите по време на кризата, се обезпечават от националния бюджет от една страна, а от друга, по-малка, с европейски средства. Няма как като министър да подкрепя да се спре плащането на осигуровки и данъци, защото това означава да спрем изобщо плащането на социални помощи и на пенсии, те са взаимно свързани. Няма как да спрем изобщо приходите в хазната, а същевременно да очакваме от нея да има непрекъснати плащания. Трябва да се намери разумният баланс. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в дебат в предаването "Референдум" по БНТ.

Тя припомни, че въпреки това, държавата е облекчила компаниите, които кандидатстват по мерките "60/40" и "80/20". Не е задължително те да са платили осигуровките и данъците на служителите им, трябва само да са декларирали, че ги дължат. Хората очакват сигурност от държавата, но имат свръхочаквания към държавните служители на първа линия, каза още Сачева, цитирана от 24 часа.

Сачева допълни списъка на бизнесите, които могат да кандидатстват за 24 лв. дневна компенсация

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси, чиито работници могат да получават до...

"В Агенцията по заeтостта работят около 2200 служители. Преди кризата те са работили със 1000 до 1500 заявки дневно. Сега натискът върху тях е за над 10 000 заявки, зaщото всички мерки, които изпълняваме в момента - "60/40", "80/20", "Заетост за теб" и новата мярка за 24 лева на ден при затворен бизнес, минават през бюрата по труда", обясни социалният министър. Що се отнасяло до мерките, които се изпълняват от Министерството на труда и социалната политика, стремежът бил да няма никакво забавяне в обработката на документите. Специално по мярката "60/40" пък на българския бизнес били изплатени вече 565 млн. лв. За разлика от други държави, безработицата у нас е едноцифрено число – 6,9%, като наред с хората, загубили работа през целия период на кризата досега, други 183 000 са намерили работа, каза още Деница Сачева. Тя призова не само безработните, но и хората, които не получава обезщетение, да се регистрират електронно в бюрата по труда. От там ще получават не само обяви за работа, но това ще има даде достъп до повече информация и услуги.

"Беше увеличено обезщетение за безработица от 9% на 12% и беше удължен срокът за изплащането му от 4 на 7 месеца. Бюрата по труда непрекъснато се стараят да намерят работа на хората, които търсят. Върши се много работа по отношение на безработните и намаляване на техния брой", каза Сачева. Между 600 000 и 700 000 души са били подпомогнати до момента чрез различните мерки на социалното министерство, включително с помощи за отопление, топъл обяд, даване на пакети с храни патронажна грижа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...