"Денят започва с култура" обвини Кошлуков в оказване на натиск

2230
"Денят започва с култура" обвини Кошлуков в оказване на натиск
Снимка: БГНЕС

Екипът на предаването "Денят започва с култура" обяви, че е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков и че са давани указания какви въпроси да бъдат задавани и как да бъдат представяни определени гости.

Това се казва в позиция, която бе прочетена от водещите в началото на днешното предаване.

“Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване“, обявиха водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

Кошлуков обвинява екипа на предаването, че недоволства от неговото изискване да работят повече. Той обяви, че е дал две седмици срок на предаването да удвои рейтинга си, иначе заплаши с преразглеждане на статута му.

Днес (22 януари) пред БНТ се организира протест с искане на оставката на Емил Кошлуков.

Публикуваме пълната позиция на предаването без редакторска намеса:

"Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на "Денят започва с култура" и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването "Денят започва с култура", което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков.

Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

Кошлуков предизвика вълна от подкрепа за "Денят започва с култура" по БНТ и упреци към себе си

От няколко редица преподаватели, журналисти и учени се обединиха около кампания в подкрепа на предаването за култура на БНТ "Денят запо...

- Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

- Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

- Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

- Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че

- "Денят започва с култура" ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com