Диков: Искам следствието да работи, а не да вегетира, иначе подавам оставка

29869
Диков: Искам следствието да работи, а не да вегетира, иначе подавам оставка
Снимка: БГНЕС

Напълно съм съгласен с главния прокурор, че едно дело не може да се гледа с години. Това каза пред бТВ зам.-главният прокурор и директор на НСлС Евгени Диков.

Има нещо, което действително създава впечатлението на неудовлетвореност от действията на съдебната система, добави той.

Роман Василев ще бъде предложен за зам.-директор на следствието

Заместник-градския прокурор на София Роман Василев ще бъде предложен за заместник-директор на следствието. Това стана ясно от думите на...

Колкото и да е сложно едно дело би могло да приключи в рамките на срока. Продължителните срокове на разследването са причина за недоверието в правосъдната система, добави Диков. Когато ми предложиха следствието поставих въпроса да бъда ликвидатор или да помогна за възстановяването на тази професия, каза Диков.

Запитан какво е наследството на Бойко Найденов, Диков отговори, че в петък са му били предоставени материалите от ревизията на НСлС. "Сравнително добра материална база, добри специалисти и никаква натовареност. Законът е предвидил сложните дела да се възлагат на следователи. Оказа се, че само от благоволението на окръжните прокурори зависи дали едно дело да се възложи на следовател или на разследващ полицай. Има случаи, където с години не се възлага нито едно дело. Колегите с богат опит не бива да бъдат подлагани на благоволението само на някакъв административен ръководител", подчерта Диков.

За неговите заместници директорът на следствието каза, че е изготвил предложение, което ще се внесе до главния прокурор и оттам във ВСС. "Предлагам за свои заместници двама колеги от следствието, завършили Юридическия факултет на СУ. Сред тях не е името на Роман Василев. Ще се въздържа да кажа кои са имената", заяви Диков.

За бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и обвиненията срещу него, Евгени Диков каза, че Цветанов не е репресиран. "Едното дело е насрочено в СГС, предстои повдигане на обвинение по делото за т.нар. "кетчъри". Нека съдът да реши. Надявам се доказателствата да са обективни и да сме събрали безспорни доказателства. За кетчърите ако се докаже, го грози наказание от 3 до 8 години. Но не е толкова важното колко години са, а важното е да се установи по безспорен начин, че този човек в качеството си на вицепремиер и министър е извършил престъпление", коментира Диков.

Евгени Диков: Следствието може и да бъде ликвидирано

Ако следствието не покаже резултати, ще трябва да бъде ликвидирано. Това заяви новоизбраният директор на Националната следствена служба...

Искам следствието да работи, а не да вегетира. Ако не се получи, си подавам оставката, каза още Диков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com