Дончев: Законът за концесиите е по-добър от всичко, което сме имали досега

661
Дончев: Законът за концесиите е по-добър от всичко, което сме имали досега
Снимка: БГНЕС

Законът за концесиите е по-добър от всичко, което сме имали до момента. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на дискусията „Бизнес на светло” по темата „Прозрачност и ефективност на концесиите в България”.

Дончев презентира новия закон за концесиите на форума, в който участие вземат и министрите Теменужка Петкова, Николина Ангелкова и Ивелина Василева, както и представители на институциите и бизнеса.

Законът за обществените поръчки, законът за еврофондовете и законът за концесиите са основополагащи закони, които до голяма степен регулират тези отношения, а два от тях вече са факт, продължи Дончев. За да се завърши реформата, финалната стъпка е законът за концесиите.

"Каква е диагнозата в момента - имаме ли истински случаи на публично-частно партньорство? По-скоро отговорът е „не”", отчете Дончев. "Имаме ли едно голямо или средно съоръжение, изградено на основата на концесионен режим? Нямаме. Какви са причините -  вероятно липсата на готовност и зрелост от страна на държавата, но и свързани с недобро законодателство", продължи вицепремиерът. "Необходим е закон в унисон с икономическата логика и който да защитава държавният интерес. Предложихме точно такъв текст", подчерта Дончев. "Защо законът е по-добър от всичко, което сме имали до момента? Предложили сме ясни правила, той е близо до живия живот, старият беше прекалено чиновнически, изчерпателно дава шанс всички възможни сценарии да могат да се случат", обяви Дончев.

Ако някъде е имало бизнес идея, нова услуга, които са останали нереализирани, от това губи не само предприемачът, но и гражданите, посочи вицепремиерът. "Институциите трябва да се научат да възлагат концесии по най-добрия начин. Бизнесът също трябва да се научи да излиза с най-добрите предложения", подчерта Дончев. Трябва да имаме вътрешен контролиращ механизъм за цените и сроковете, продължи той. Трябва да има истинско състезание с икономически ползи и този закон мобилизира конкуренцията, категоричен бе вицепремиерът.

Управлението на плажовете е нова дейност, която премина към нашето министерство в началото на тази година- важно е услугата да бъде в хармония със стратегията за устойчиво развитие на туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

Ангелкова: Плажовете, които не са на концесия, трябва да са свободни за всички

Плажовете, които не са отдадени на концесия или наети, трябва да са свободни за всички. На тях не може да се поставя плажна инфраструкт...

През това лято засилихме контрола с въвеждането на телефон за нарушения - получихме повече от 400 обаждания и извършихме над 200 проверки, пуснахме на нашия сайт и какви са цените на плажни принадлежности, подчерта министърът. "Приехме нова методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение. Ще видим тяхното реално приложение следващото лято. Заложихме и минимално заплащане за чадъри и шезлонги", посочи Ангелкова.

"Ще гарантираме, че по време на сезона няма да има промяна на тези цени, съобразно желанията на концесионера. По-дългосрочната цел, върху която работим е свързана с групирането на плажовете в 4 групи", каза тя. Предстои да финализираме общественото обсъждане на този законопроект, за да направим обобщение, целта е тези промени да бъдат в сила още следващата година, за да завършим създаването на тази нова концепция, обобщи Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...