Духовници се разбунтуваха срещу архимандрита, поръчал зарята за Великден

2016
Духовници се разбунтуваха срещу архимандрита, поръчал зарята за Великден
Снимка: БГНЕС

Свещениците и дяконите от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се разбунтуваха срещу шефа на църковното настоятелство на храма архимандрит Дионисий. Повод за недоволството им се оказаха великденската заря, участието на гвардейците в службите и театралните елементи, които се опитвал да вкарва в църковните ритуали Дионисий.

„Няма да служим Света литургия с него. Ако иска, нека го прави сам“, обяви свещеник Костадин Гаврилов. Потвърди го и другият свещеник Антоний Милушев: „Дионисий прави всичко на своя глава, без благословията на патриарха и на Светия синод“, каза той пред "Труд".

Плевнелиев в Копривщица за 140 г. от Априлско въстание, Цачева – в Панагюрище

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената програма по повод 140-годишнината от Априлското въстание. На 2 май, понеделник...

Отчетата не спестиха критики към Дионисий. Костадин го обвини, че прави „циркаджилъци“ по време на службите и че въвлича всички в неща, които нямат нищо общо с канона. „Не искам да си спомням как на Велика събота, по време на Василиевата литургия, тръгна с ръка да раздава тялото Христово, а дяконите след него обираха трохите. По нашите канони не се прави така заради опасения от поругаване“, коментира Антоний и допълни, че ритуалът се изпълнява с лъжица.

„Дионисий лъже, че е имал благословията на патриарха за промените в службата и за викането на гвардейците“, категоричен бе свещеник Костадин. Той разказа как Негово Светейшество навръх Великден, след като произнесъл „Христос воскресе“, а миряните отговорили „Воистина воскресе“, се опитал да запее, но бил прекъснат от „Тих бял Дунав“ в изпълнение на духовия оркестър на гвардейците и от пукота на зарята. „Дионисий се обърна към патриарха и го попита: „Кога ще се уеднаквим?“, а Негово Светейшество наведе поглед“, разкри отчето. И допълни: „Дионисий е опасен за църквата.“

Свещеници от патриаршеския храм припомниха, че именно Дионисий еднолично бе решил да има входна такса от 5 лв. в „Св. Александар Невски“, но след шума, който се вдигна от медиите, бързо се отказа.

Един от най-близките хора на патриарх Неофит - русенският митрополит Наум, вчера излезе с официална позиция по скандала с великденската заря, който от няколко дни тресе висшия клир. В него се припомня, че съгласно устава на БПЦ Българската православна църква се управлява от Светия синод, който се състои от българския патриарх и епархийските митрополити.

Да отворим сърцата си за страдащите и обезверените, призова Плевнелиев

Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави българския народ по случай Великден. "Скъпи сънародници, Поздравявам Ви с настъпването на В...

„В чл. 50 ясно се казва, че: българският патриарх/наместник-председателят на Светия синод няма право да решава или извършва нещо по общите дела на църквата без решението на Светия синод и Светият синод няма право да решава или извършва нещо без мнението на българския патриарх“, пише още в позицията на Наум. Там е посочено, че Светият синод взема решения в пълен състав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София