Два дни за самоосигуряващите се да променят вида си на осигуряване

10772
Два дни за самоосигуряващите се да променят вида си на осигуряване

Още два дни, т.е. до четвъртък (31 януари), самоосигуряващите се лица в страната ще могат да променят вида на своето осигуряване, казват от Националната агенция по приходите (НАП).

Освен задължителните вноски за пенсионно осигуряване (фонд „Пенсии”), хората със свободни професии могат да си гарантират обезщетение за болнични и при раждане на дете.

Колко ще е пенсията ви - изчислете на сайта на НОИ (видео)

Въпросът с размера на пенсиите е вечно актуален. За да знаем обаче колко ще е нашата пенсия в бъдеще, можем да използваме нова електрон...

В България самоосигуряващите се лица са 350 000 души.

„Има един относително по-евтин пакет, който им позволява да се осигуряват само за фонд „Пенсии” и друг малко по-скъп – с 3,5% повече върху избрания от тях осигурителен доход, който обаче им дава някои допълнителни права – като например да получат обезщетение – т.нар.болнични или майчински”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Нова телевизия.

Размерът на задължителните осигурителни вноски за пенсия е 17,8% за родените преди 1 януари 1960 и 12,8 % за родените след това. Свободните професии сами решават дали да добавят 3,5% за фонд „Общо заболяване и майчинство”.

„Много важно е човек да знае, че ако иска да получава пари за обезщетение и болнични след 31 януари не може да изменя вида на осигуряването си”, допълва Росен Бъчваров.

Допълнително пенсионно осигуряване - добра или лоша опция?

Над 5 млрд. лева са достигнали средствата, с които оперират фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Това заяви председателят н...

Промяната на осигурителния статус се случва чрез подаване на декларация в офисите на НАП или по пощата с обратна разписка.

От Националната агенция за приходите припомнят още, че до края на данъчната кампания могат да се подадат документи за възстановяване на данък, в случай че през миналата година сме направили дарение. Държавата ще ни приспадне най-много от данъците, ако сме дарили за „Фонда за лечение на деца”, както и за "Фонда за асистирана репродукция".

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество