Държавата отрича да е позволявала износ на шпионски софтуер, но спецдоклад я уличава

4556
Държавата отрича да е позволявала износ на шпионски софтуер, но спецдоклад я уличава
Снимка: iStock/Guliver

Държавата ни отрича да е получавала заявления и да е издавала разрешения за износ на шпионски софтуер. Това става ясно от отговор на икономическия министър в оставка Богдан Богданов до депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов и Надежда Йорданова.

Двамата поясняват, че в своя резолюция 15825 Съветът на Европа осъжда използването на шпионски софтуер като Pegasus и подобни. Още: Разкриха нов израелски шпионски софтуер, отново с българска връзка

В доклада за приемане на резолюцията, озаглавен „Пегас и подобен шпионски софтуер и тайно държавно наблюдение“ от септември месец 2023 г. се споменава компанията Circles Technologies - собственост на NSO Group, производител на шпионския софтуер Pegasus. Споменава се пряко и регистрираната у нас "Circle Bulgaria".

Тя е собственост на израелския гражданин Омри Лави чрез фирмите му "СиЕс – СЪРКЪЛС СОЛЮШЪНС Лимитед"- Кипър, "ЙОТА ХОЛДИНГС", "Оси Текнолоджис САРЛ" - междинна компания майка, "НортПол Нюко САРЛ" и "Дюфрен Холдинг".

В България националните власти отричат да са давали лицензи за износ на NSO Group или нейните дъщерни дружества. Докладите на NSO Group обаче показват, че нейните продукти се изнасят или са били изнасяни както от Кипър, така и от България“, се сочи в доклада към резолюцията.

В него се допълва, че според съобщения в медиите някои от сървърите на мрежовата структура, през която се извършват атаките на Pegasus, се намират в български център за данни, собственост на Българска компания Circle Bulgaria - от своя страна собственост на NSO Group.

От България тази компания предоставя на кипърските дъщерни дружества услуги за проучване и развитие и изнася продукти за правителства. Софийската градска прокуратура проверява дали държавните служби неправомерно са използвали Pegasus срещу български граждани“, се посочва още в доклада на Комисията по правни въпроси и човешки права. Още: ГДБОП все още проверява използва ли се у нас шпионският софтуер „Пегас“

В Резолюцията също така България и Кипър са определени като ескпортни хъбове за шпионски софтуер. Това най-вероятно е поради факта, че дъщерно дружество на NSO Group – „Съркълс България“, оперира у нас и му е издадено разрешение за експорт на технологии с двойна употреба. На база на предходна кореспонденция с Министерство на икономиката и индустрията може да бъде направено обосновано предположение, че в резолюцията правилно е посочено, че България е експортен хъб за такъв тип софтуер, поради редица одобрени експортни сделки на посоченото дружество“, поясняват народните представители.  

Те питат дали на базата на всичко това ще се отнеме разрешението на дружеството „Съркълс България“ за износ на изделия и технологии с двойна употреба.

В отговора си министър Богданов пояснява, че към подадените заявления за издаване на разрешения за износ на софтуер и технологии на българското дружество са предоставени документи, удостоверяващи крайна употреба: провеждане на издирвателни и спасителни операции в случай на хуманитарни кризи, за превенция и разследване на престъпността и тероризма.

„Всяко заявление се разглежда на базата случай по случай, както по отношение на изделието, така и по отношение на крайния потребител, който в качеството си на държавен орган не буди съмнение относно крайната употреба на изделията“, категоричен е министърът. Още: Експерти предупреждават за нова заплаха от шпионски софтуер

През 2022 г. е създаден Комитетът PEGA във връзка с разследване на евентуални нарушения на прилагането на правото на ЕС в случаите на използване на софтуера Пегас и еквивалентни софтуери за наблюдение.

Богданов също обяснява, че е разпространен доклад, който обхваща няколко "case studies" - относно Гърция, Кипър, Полша, Испания. Той съдържа и информация за няколко други държави членки на ЕС, сред които и България. За България се посочва, че наред с Кипър служи като „експортен хъб" за шпионски софтуер.

Министърът казва, че след изготвянето на доклада на комитета PEGA и обсъдения въпрос на заседание на Междуведомствената комисия, при постъпващите от дружеството „Съркълс България" ЕООД заявления за износ на изделия и технологии с двойна употреба се взема предвид и информацията, описана в доклада.

По думите му се извършва по-задълбочена оценка на риска, вземат се под внимание и съображения, свързани с националната сигурност, на икономическите и външнополитическите интереси на Република България. Още: Проверка на ЕП: Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер

Той е категоричен, че не са налице основания за отнемане на издадените в полза на дружеството „Съркълс България" ЕООД удостоверения и разрешения за осъществяване на външнотърговска дейност с изделия и технологии с двойна употреба. 

„Република България изпълнява поетите ангажименти в областта на експортния контрол на изделия и технологии с двойна употреба в рамките на ЕС, както и задълженията на Република България, произтичащи от членството на страната ни в международните организации и режими за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, и провежда отговорна национална политика във връзка с изпълнение на поетите ангажименти“, подчертава Богданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождението на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com