Държавата ще трябва бързо да оцени десетки хиляди хора с увреждания, за да получат помощ

10439
Държавата ще трябва бързо да оцени десетки хиляди хора с увреждания, за да получат помощ
Снимка: iStock/Guliver

Само за 5 месеца 80 000 хора с увреждания ще трябва да минат оценка по новата точкова система, за да получат лична помощ. От 1 април до септември хората с увреждания, които искат да имат личен асистент, трябва да преминат индивидуална оценка. Това предвижда правилникът за прилагане на Закона за хората с увреждания, който вчера (26 април) беше обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество и беше критикуван и от бизнеса, и от синдикатите, пише в. "24 часа".

Оценката е с точки и включва самооценка, констатации на социалния работник и заключения за нуждите на инвалида - финансова помощ, социални услуги, асистент, медицински изделия и пр.

И възрастта ще е от значение дали човек с увреждане взема личен асистент и за колко време

Точковата система, по която ще се оценяват хората с увреждания, ще се промени, за да е по-обективна. Затова от 1 април се въвежда и кое...

За да се класираш за лична помощ, трябва да събереш определен брой точки. На оценка подлежат всички хора с увреждания, но най-спешно ще бъдат точкувани тези, които искат лични асистенти, и тези с нови ТЕЛК-ове. Това по неофициални данни са 80 000 души. Останалите ще бъдат оценявани при изтичане на старите оценки.

Точките ще определят група на инвалидите и спрямо тях ще се ползва асистент между 15 и 168 часа на месец.

До края на 2020 г. ще важат още 2 условия - възрастните кандидати за личен асистент да са с над 90% увреждания с право на чужда помощ, а децата - с над 50% с право на чужда помощ. Социалните работници започват обучения по новата система от сряда.

Работодателите получават 3-месечен гратисен период, за да въведат квотите за инвалиди. Фирмите с над 50 работници са длъжни да назначат поне един човек с увреждане. Ако компаниите са със 100 и над 100 заети лица - 2% от средносписъчния състав.

Работодателите няма да назначават хора с увреждания на работа, ако производствата им не позволяват назначаването на инвалиди и това е опасно за здравето на хората. Освен това те ще бъдат освободени от глоба, ако до 3 месеца бюрата по труда не им осигурят човек с увреждане. Дава се и още една възможност - да купуват стоки, произведени от хора с увреждания. Има поставена цел тези стоки да са в размер поне две минимални заплата от 1120 лв. за всяко непопълнено място от квотата за инвалиди. Ръководителите на съответните фирми ще могат да сключват договори с други предприятия, които да им поемат квотите. Предвидена е и глоба - 30% от минималната работна заплата за всеки неназначен инвалид. Работодателите обаче ще могат да кандидатстват за оборудване на работните места за хора с увреждания, както и за еврофинансиране.

Народното събрание прие новия Закон за хората с увреждания

Парламентът прие на второ четене изцяло новия Закон за хората с увреждания. Законът предвижда предоставянето на всички мерки за подкреп...

Против

От инициативата "Системата ни убива", която е водена от Вера Иванова (бел. ред. - сред майките на деца с увреждания настъпи разцепление), разкритикуваха измененията в Методиката за индивидуална оценка на хората с увреждания, защото я считат за недостатъчно конкретна. Ето и трите основни точки на критика:

1. В предложения и разработен вариант на методиката не е ясно как ще се премине към 2021 година, когато по закон няма лимитиране на часовете лична помощ.

2. Заложена е бомба с разделянето на деца от възрастни, с което е постигната равнопоставеност между тях, а това е крайно несправедливо. Възрастните се нуждаят от много повече подкрепа в ежедневието си.

3. Не е изяснено как да се предотврати двойното плащане на социална услуга и личната помощ. Трябва едното да се случва за сметка на другото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com