Експерт: Скандално е дипломат да дава ултиматум на премиер

3706
Експерт: Скандално е дипломат да дава ултиматум на премиер
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Това, което каза снощи Елеонора Митрофанова, беше огромна провокация и национална обида. Това коментира политологът Евгений Дайнов в ефира на Нова телевизия.

„Когато бях малък, баба заключваше кокошките следобед в кокошарника. И те като се одремят малко, аз ритах по стените му и наставаше страшна патардия. Сега става същото“, направи сравнение той.

Борисов: Подкрепяме изгонването на руските дипломати, но трябваше по друг начин

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и партията му подкрепиха действията на Кирил Петков и правителството в оставка за изгонването на 70-те ру...

По думите му в Англия наведнъж са изгонили над 100 руски дипломата и никой нищо не каза. „Не дойде края на света. Но ние като го направихме, това произведе ритник като по кокошарника и всички български кокошки, които защитават руския интерес, подскочиха и надават глас. Сега вече ги виждаме един по един и знаем с кого си имаме работа, кой стои насреща ни“, обясни Дайнов.

"Скандално е дипломат да дава ултиматум на премиер. Това е абсурдно",  каза икономическият експерт Евгений Кънев. 

„Абсурдно е и това, което виждаме покрай изгонването на руските дипломати. Как може никой от висшите политици у нас да не поставя под съмнение, че наистина става дума за нашата национална сигурност, че може наистина да е застрашена?“, попита той.

Кънев обясни, че според Виенската конвенция приемащата страна няма нужда да представя никакви доказателства срещу чужди дипломати, за да ги обяви за персона нон грата. „Още една партенка на руския посланик е, че трябвало да представят доказателства. Няма такова нещо. И има още нещо. Ако Русия не се съгласи с нашето искане, не го изпълни, ние имаме пълното основание срещу вече изгубилите своя дипломатически статут лица да заведем наказателни действия заради работа срещу националните интереси на България“, коментира той.

По думите му най-лошото е, че не вижда патриотизъм, а проява на нещо съвсем друго.

Димо Гяуров за изгонването на 70-те руски дипломати: Кирил Петков отряза всякаква възможност да е премиер

"С този силен политически ход премиерът отразя всякаква възможност да бъде премиер. Това е последното негово министър-председателстване...

"Преди войната на Русия в Украйна, имахме перде на очите си, не знаехме кой кой е. С войната то падна и започнахме да виждаме кой кой е, особено политиците. Видяхме какво стана и като решавахме да даваме ли военна помощ или не, да наричаме ли войната война или по друг нечин. Всичко се видя", каза от своя страна полк. Владимир Миленски.

По думите му войната е била онзи лакмус, с който започна събуждането на България. "За съжаление трябваше да се случи такова дълбоко сътресение и толкова много кръв да се пролее, за да се събудат народите, така че ние не сме изключение", посочи той. 

"Това, което направи Кирил Петков е повод единствено за адмирации", каза той.

"Ако Русия реши да си закрива посолството, това си е неин проблем. Ние нямаме никаква полза от тези дипломати тука. Да не би да спряха прекъсването на газовите доставки? Не ги спряха. Значи не сме видели никаква полза от тях", посочи журналистът Асен Агов.

Според него сънародниците ни, които в момента живеят в Русия, имат много по-голяма нужда от закрила и е добре те да се върнат в България.

Мирчев: Руската шпионска мрежа е стигнал до върховете на държавата

На заседанието вчера имаше доклад на шефа на ДАНС. Но всичко което чухме, имаме много сериозно основание да се притесняваме, че руския ...

ОЩЕ: Милен Керемедчиев: Скъсването на дипломатическите отношения с Русия е предпоследна мярка, преди обявяването на война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Мила Минева: Консерватори от всички страни, съединявайте се (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество