Елена Пешева от "ВОЛЯ": Детските надбавки трябва да са еднакви за всички

4077
Елена Пешева от "ВОЛЯ": Детските надбавки трябва да са еднакви за всички
Снимка: Константин Кръстев-Коко

Елена Пешева е сред най-активните народни представители не само в собствената си парламентарна група – „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“, но и сред останалите депутати в 44-тото народно събрание. Член е на Комисията по образование, а наскоро стана и председател на Комисията за българите в чужбина. Тя е депутат от Пловдив. На 34 години е, завършила е Английската гимназия в родния си град, предстои й дипломиране в специалност „Маркетинг“. Била е мениджър на семейна фирма. Омъжена е, с две деца.

Госпожо Пешева, работите по проекта на ВОЛЯ „Пътна карта на детското щастие“. Какво представлява той?

„Пътна карта на детското щастие“ е инициатива на жените във ВОЛЯ. За нас децата на България са национален приоритет. Събираме на едно място законодателни мерки – социални, образователни, здравни, чиято единствена цел е да направят детството на малчуганите ни спокойно, сигурно и възможно най-пълноценно. Искаме родителите да отглеждат децата си тук, и то при най-добрите условия. Едно от важните ни предложения е всички деца, независимо от доходите на семейството, да получават еднакви надбавки. И то поне двойно в сравнение със сегашните обидни 40 лева! Държавата е длъжница на малките си граждани, а и на техните родители – като започнем от яслите и стигнем до тежките раници на учениците, наличието на 7-8 варианта на учебници по всеки предмет, ниското заплащане на майчинството, липсата на детски градини, препълването им. Същото важи и за класните стаи – на места децата са над 30. Документът ще бъде готов скоро и ще го предложим като част от нашата предизборна програма. Вярвам, че жените на България ще ни подкрепят!

Кои са последните „попълнения“ в документа?

Имаме две предложения в защита на здравето на подрастващите. Настояваме за забрана на продажбата и употребата на енергийни напитки от деца. Такива напитки не трябва да се продават в училищата, както и на 50 метра от тях. Консумацията им се увеличава застрашително не само у нас. Разходете се около което и да е училище, и ще видите, че в междучасията учениците пият по няколко енергийни напитки, много често дори вместо вода. Експертите са категорични, че те причиняват затлъстяване, агресия, проблеми със сърцето и черния дроб, могат дори да са животозастрашаващи. Предлагаме и забрана на продажбата и употребата на електронни цигари за лица под 18-годишна възраст. Смята се, че енергийните напитки и електронните цигари са стъпка към наркотиците и алкохола. Надявам се, че у депутатите от БСП ще проговори отговорността им като родители и ще поправят политическата си грешка – само те не подкрепиха предложенията ни в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта! Защото са на ВОЛЯ. Време е да осъзнаят, че политиките за децата не може да са оцветени партийно, а са национален приоритет. Ако щете, и от значение за националната сигурност!

Наскоро бяха приети законови промени, според които децата трябва да тръгват на 4-годишна възраст на предучилищна забавачка. Защо се обявихте против?

Защото няма условия за това – в София, Варна, Пловдив, Бургас е много трудно да се намерят места в градините. Управляващите се съгласиха с тези аргументи и законът ще влезе в сила през учебната 2023/2024. Надявам се дотогава да бъдат осигурени места за всички малчугани. Освен това, като майка на две деца – едното на 5, а другото на 3 години, смятам, че родителите трябва да имат право на избор дали да си пуснат децата на 4-годишна възраст на забавачка. Важно е малките да се обучават спокойно, да им се обръща повече внимание поотделно – затова педагогическият и непедагогическият персонал трябва да бъде увеличен. Не може на 30-34 деца да има по един или максимум двама възрастни!

Започнахте кампания за безплатни лекарства за пенсионери и деца. Защо ВОЛЯ се превръща в партията, която май е най-социално ангажирана?

 Това е новата ни кауза – безплатни лекарства за пенсионерите над 65-годишна възраст и за деца до 4-ти клас. За учениците между 5-и и 8-и клас смятаме, че лекарствата трябва да са с наполовина по-ниски цени. Показателен е фактът, че докато социологическите агенции се надпреварват да мерят рейтинги на политици и партии, като дават не особено висок процент на ВОЛЯ, само за месец ни подкрепиха над 160 000 български граждани! В същото време нито една партия – и от тези в парламента, и от извънпарламентарните, досега не е излязла с коментар. За пореден път показват, че живеят в някакъв техен тяснопартиен свят и болките на хората не ги вълнуват. Ето защо ВОЛЯ се доказва като единствената партия, която познава проблемите на българите и предлага решения. Хората са притеснени от разпространението на коронавируса, пресмятат парите си за предстоящата тежка зима, притесняват се за работата си. Това е дневният им ред! Имат нужда от подкрепа, от сигурност, от адекватни икономически мерки, които да реанимират малкия и средния бизнес, който безспорно е най-пострадалият икономически субект. Ние вярваме, че на следващите избори ще получим по-голяма подкрепа и ще можем да прокараме идеята за безплатните лекарства.

Не останахте безразлична към кариерата до Пловдив- Белащица, срещу която местните дълго време протестираха. Защо?

Като народен представител от Пловдив съм наясно какво вълнува хората от града и областта. Те пък свикнаха да се обръщат към мен, особено в социалните мрежи. Приемам това като добра обратна връзка с избирателите и подкрепа. Изградихме взаимно доверие и се стремя да го оправдавам. Кариерата в Белащица беше причина за високо замърсяване на въздуха. Бях редом до съгражданите си на протестите, предприех съответните действия като депутат и съм щастлива, че постигнахме желания резултат. Ето сега и с 5G мрежата – една гореща тема за целия свят. Граждани от Пловдив ми сигнализираха, че се изгражда без обществен дебат. Изисках информация от министъра на транспорта и съобщенията. Преди три месеца той ми отговори, че 5G мрежа не се предвижда. Но в един прекрасен ден на септември всички се събудихме с новината, че в 27 областни града в страната вече е изградена. При положение че в Европа се надига вълна от недоволство, тъй като все още няма доказателства, че е безвредна за хората и животните! Но явно в мътна вода се лови най-много риба.

Елена Пешева: "ВОЛЯ" потвърди позицията си - против задължителната предучилищна за 4-годишните

Парламентарната група на ВОЛЯ потвърди позицията си – не подкрепи въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните деца и ...

Заклехте се като депутат повече от година след колегите си. Защо?

Да, така стана заради раждането на второто ми дете. Предпочетох да остана вкъщи и да се отдам на майчинските задължения и радости. Дамите ще ме разберат – това са безценни мигове за всяка жена! Сега успешно балансирам между парламента и семейството. Но за мен тези обстоятелства не са новост, тъй като и аз, както и повечето колеги от ВОЛЯ, идвам в политиката от сериозен частен бизнес и съм се научила да разпределям ефективно времето си между професионалните и личните ангажименти. В бизнеса няма време за бавене на решенията, за комисии и парламентарни схватки, свикнали сме на бързи темпове на работа. Много исках да видя същата динамика и в работата на Народното събрание. Може би един ден ще го постигнем, ако хората избират доказани експерти, личности, които са постигнали успехи, преди да се кандидатират. Затова ние от ВОЛЯ сме горещи привърженици на въвеждането на мажоритарен вот.

Вие как се озовахте в листите на ВОЛЯ?

„Виновникът“ е Веселин Марешки. Той е наш семеен приятел отдавна, човек, на когото мога да разчитам винаги. Абсолютно съм сигурна в неговите качества и стремежа му да прави добри дела за българите. Доказва го вече тридесет години! Ако не беше той, кой знае картелът какви цени щеше да поддържа. Всеки в България знае, че има ли негов обект в даден град – аптека или бензиностанция, цените на останалите също падат. Много хора му пишат, че си спестяват по няколко хиляди лева годишно за семейния бюджет. Колко политици са направили нещо такова?! Благодарна съм, че ме покани във ВОЛЯ. Това е силен и мотивиран екип от професионалисти, от почтени хора. Споделям философията на лидера ни, че след като си постигнал личен успех, трябва да дадеш своя принос и за държавата. На всички ни омръзна да гледаме един и същи филм години наред – в политиката да влизат хора с единствената цел тепърва да правят кариера или да се облагодетелстват. Надявам се българският народ да вижда разликата!

Източник: https://www.anteni.bg/ 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com