ЕСПЧ: България да плати милиони левове на Симеон Сакскобургготски

3178
ЕСПЧ: България да плати милиони левове на Симеон Сакскобургготски
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) взе решение по случая „Сакскобургготски и Хробок срещу България“. То гласи, че държавата трябва да плати на царя 1 635 875 евро – или около 3,2 млн. лв, плюс всички данъци, които могат да бъдат начислени.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират. През септември 2021 г. ЕСПЧ даде 6 месеца на правителството и Симеон Сакскобургготски да се споразумеят за обезщетението.

От чифлик на турски управител до царско имение - историята на двореца Врана (ВИДЕО)

Дворецът „Врана“ е построен като извънградска лятна резиденция, предназначена за царското семейство. Преди Освобождението н...

ОЩЕ: Съдът призна двореца "Врана" за собственост на Сакскобургготски

Сега съдът прие, че със забраната за всякаква търговска експлоатация на царските гори е нарушена Конвенцията за правата на човека, която защитава собствеността. Нарушено е и правото на справедлив съдебен процес, тъй като мораториумът не е можело да бъде обжалван.

В решението на ЕСПЧ, цитирано от в. „Сега“, пише, че действията на българските власти са поставили непропорционална индивидуална тежест върху Сакскобургготски и сестра му. Предвидените мерки са извънредни, тъй като мораториумът е бил в сила дълго време и не е подлежал на съдебен контрол.

През юли 2021 г. Софийският апелативен съд отхвърли претенциите на държавата и призна Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза за собственици на парка и двореца „Врана“. Година преди това Върховният касационен съд окончателно бе приел, че имотът е собственост на наследниците на цар Борис III.

През декември 2022 г. ВКС не допусна до обжалване на решението на САС.

Конституционният съд: Казусът "Царска Бистрица" се връща във ВКС и парламента

Казусът чия е “Царска Бистрица” - на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок или на държавата, отново се връ...

Имението "Врана" се състои от централния дворец с площ над 2000 кв. м. и още двайсетина постройки, сред които оранжерии и стопански сгради. Общата площ е 992 дка. Част от него бе предоставена за стопанисване на столичната община преди години от бившия премиер. В момента "Врана" функционира като парк и е отворен за посетители.

"Врана" бе върнат на Сакскобургготски през 2001 г. от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Основанието бе решение на Конституционния съд (КС) от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Допреди няколко години съдилищата смятаха, че решението на КС не е основание за реституция, а специален закон в това отношение няма и до днес. Така на държавата бяха присъдени дворците "Кричим", "Ситняково" и "Саръгьол".

Миналата година по искане на бившия премиер КС се произнесе и за ефекта от решението от 1998 г. Съдиите постановиха, че закони като този за конфискацията трябва да се считат за невалидни с влизането в сила на новата конституция от 1991 г.

Тезата на Сакскобургготски винаги е била, че дядо му цар Фердинанд поетапно е изкупил с лични средства първо основния имот около двореца, където някога е имало чифлик, а след това и околните терени, за да създаде парка.

ОЩЕ: Сакскобургготски: Не търся от народа обезщетения за „Врана“

Симеон Сакскобургготски: Извиват ми ръцете за двореца "Врана"

След решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" е на държавата, Симеон Сакскобургготски проговори пред bTV. "Аз вече се у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...