Евгени Диков е новият шеф на следствието

18283
Евгени Диков е новият шеф на следствието
Снимка: БГНЕС

Евгени Диков е новият директор на Националната следствена служба (НСлС), предаде БГНЕС. Изборът бе направен днес от Висшия съдебен съвет, макар в него да нямаше мистерия, тъй като Диков бе единствен кандидат за поста.

Той бе избран с подкрепата на 23 от членовете на ВСС. Само един се въздържа, против нямаше.

ВСС избира нов директор на Националната следствена служба

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува за нов директор на Национална следствена служба, след като досегашният Бойко Найденов пода...

Директорът на НСлС е и зам.-главен прокурор и и.ф. административен ръководител – градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

По време на изслушването Диков заяви, че не е кандидат за ликвидатор на Националната следствена служба. Той подчерта, че е дал съгласие да бъде издигнат за директор с уверението, че НСлС ще продължи да функционира.

Преди да започне изслушването му Румен Георгиева – член на ВСС от квотата на следствието, посочи, че Диков е показал безспорни качества и като ръководител на СГП. "Аз мисля, че няма колега, който да оспори неговите качества", каза Георгиев. „Евгени Диков е човекът, който като следовател в тази служба, ще е убедителният лидер, който би могъл действително да даде максимума”, допълни още той, като каза, че през цялата си история НСлС не е била в по-тежко състояние, отколкото в момента.

В началото на ноември Висшият съдебен съвет освободи Бойко Найденов като ръководител на Националното следствие и като магистрат, след като той сам подаде молба за това. Тогава Бойко Найденов, който беше и зам.-главен прокурор, получи и награда почетен знак първа степен - златен.

Една-единствена кандидатура има за шеф на следствието

След като изтече крайният срок за номиниране на кандидати за поста шеф на Националната следствена служба, стана ясно, че има една-единс...

За оставката на заместник-главния прокурор и шеф на Националното следствие по лични причини стана ясно на 4 ноември. Найденов отказа конкретен коментар защо точно в този момент подава оставка като директор на НСлС, а на въпрос на БГНЕС какви са по-нататъшните му планове той отговори: "Да съм жив и здрав". От прокуратурата съобщиха само: "Днес, 04.11.2013 г., г-н Бойко Найденов е подал заявление за освобождаване от длъжността Директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, както и от длъжността следовател в тази служба. Заявлението е предявено на основание чл.165, ал.1, т.2 от ЗСВ, по лични причини и лично решение.

Прокурор Евгени Диков има над 30 години юридически стаж, припомнят от Българския институт за правни инициативи. Преминал е през всички нива на прокурорската професия. Бил е последователно районен прокурор в РП Бяла Слатина, заместник-районен прокурор в РП София, районен прокурор в 5-та РП София, заместник-районен прокурор в 1-ва РП София, прокурор в СГП и ВКП. Работил е и като следовател в Национална следствена служба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com