Европари за обновяване на градската среда в Гърция и България

6454
Европари за обновяване на градската среда в Гърция и България

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, гръцка и българска схема за подпомагане на проекти за обновяване на градската среда чрез инициативата „Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските райони“ (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas — JESSICA).

Комисията установи, че схемите са съобразени с правилата на ЕС за държавната помощ, с които се разрешава подкрепата за развитието на определени икономически региони, по-конкретно тъй като тези схеми са насочени към преодоляването на пазарната неефективност, засягаща проектите за обновяване на градската среда, без неоправдано да нарушават конкуренцията на единния пазар на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Дават 2 млн. лв. за рибарите

Европа дава 2 млн. лв. за рибарите ни. Общо 27 302 лева ще дойдат по три проекта по мярка 1.3 „Инвестиции на борда на риболовните...

Холдинговият фонд JESSICA за Гърция, разполагащ с бюджет от 258 милиона евро до 31 декември 2015 г., се финансира отчасти от структурните фондове на ЕС и отчасти с национални публични средства. Пет фонда, избрани при отворена и прозрачна процедура, ще предоставят заеми и капитал на проекти за градско развитие при условия, по-изгодни от пазарните.

Холдинговият фонд JESSICA за България, разполагащ с бюджет от 33 милиона евро до 31 декември 2015 г., се финансира отчасти от структурните фондове на ЕС и отчасти с национални публични средства. Два фонда, избрани при отворена и прозрачна процедура, ще предоставят заеми, гаранции и капитал на проекти за градско развитие при условия, по-изгодни от пазарните.

Помощта е както необходима, така и пропорционална, в съответствие с т.нар. методология „Справедлива норма на възвращаемост“, с която се определя равнището на стимулите, нужно за привличането на частни инвеститори за участие в проекти за градско развитие. Всеки проект трябва също така да има бизнес план, за да се гарантира връщането на публичната инвестиция. Професионални и независими управители на фондове ще гарантират, че се вземат разумни инвестиционни решения, и ще осигуряват финансовата стабилност на фондовете въз основа на одобрена инвестиционна стратегия. Освен това частните инвеститори ще финансират дял от разходите за всеки проект от най-малко 30 % в Гърция и най-малко 50 % — в България, като по този начин ще се създаде ефект на лоста.

Редактор: Десислава Ушатова

Искаме още 500 млн. евро за инфраструктура

България ще иска допълнително 500 млн. евро за инфраструктура в периода от 2014 до 2020 година, съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com