Евтино или не съвсем - три самолета са чакали Радев да тръгне за Брюксел

29932
Евтино или не съвсем - три самолета са чакали Радев да тръгне за Брюксел
Снимка: БГНЕС

Със сигурност цели три самолета са били подготвени за посещението на новоизбрания президент Румен Радев в Брюксел - два военно-транспортни самолета "Спартан" и пътнически лайнер "Еърбъс А319". Това става ясно от графика с плановете за полети от Летище "София" за понеделник, 30 януари, с който Actualno.com разполага.

От графиката личи, че за 9:25 часа сутринта е предвиден полет с "Еърбъс А319" (BGF001) до Брюксел, а като "резервно" летище е посочено Шарлероа. За 2 часа по-рано - 7:40 часа, пък е бил предвиден първият полет със "Спартан" (AFB001), а вторият полет с военен самолет (AFB073) е бил с час на излитане 8:00.

Коментари по драмата със "Спартан"-а - постоянно произвеждаме транспортни драми

Хората обичат да се занимават с глупостите, медиите също. Летенето със „Спартан” до Брюксел не е новина. Това заяви пиар ек...

Репортер на Actualno.com опита да разбере какво е наложило да се подготвят цели три самолета за полети до Брюксел и дали в крайна сметка е излетял само един? От Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД) отказаха да дадат информация за подготвените и излетелите полети за този ден. Наш източник обаче потвърди, че са били подготвени 3 самолета, но разясни, че само един от тях е летял до Брюксел. Защо обаче е било направено така и колко е струвала подготовката - официална информация няма.

С въпросите какво е наложило подготовката на два "Спартан"-а и един "Еърбъс" и колко е струвало това се обърнахме към пресцентъра на държавния глава, откъдето обаче заявиха, че не са "бюро информация за полети". От Авиоотряд 28 пък казаха, че нямат пресцентър и не могат да отговорят на въпросите ни.

Припомняме, че още в неделя (29 януари) от прессекретариата на президента се похвалиха, че Радев ще пътува със "Спартан", за да се спестят пари. "Със „Спартан“ в по-спартански условия ще се пътува. Той е военнотранспортен самолет, но се използва и за други цели. Самолетът е доста по-икономичен. И така, ще пътуваме в по-спартански условия. Няма нищо страшно", обясни шефът на пресцентъра на Радев Елена Йончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com