Фондация „За споделено родителство“ организира протест

802
Фондация „За споделено родителство“ организира протест
Снимка: Фондация „За споделено родителство“

На 25-ти април отбелязваме Международният ден срещу родителското отчуждение. Този ден напомня за сериозния проблем, с който се сблъскват множество деца в България след развода или раздялата в семейната среда - родителското отчуждение. Символ на този ден са и сапунените балони, които служат като важно напомняне за ценността на връзката между родител и дете, която е също толкова крехка и изисква грижа и внимание.

Родителското отчуждение е проблем, който може да има тежки и дългосрочни последици върху психическото и емоционалното здраве на децата, именно затова и Фондация „За споделено родителство“ за трети пореден път ще организира протест, като под мотото „НЕ“ на родителското отчуждение и „ДА“ на споделеното родителство.

Къде и в колко часа ще е протестът?

Предстоящият протест в София ще се проведе на 25-ти април (четвъртък) от 17:30 часа на площад „Независимост“ пред сградата на Парламента. Освен в София, регионални протести ще се проведат и в други градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Над 100 000 деца в България са лишени от възможността да израснат с двамата си родители, а след пандемията от COVID-19 допълнително засили и броят на децата, израстващи в конфликтна среда. Фокус на протестните действия ще бъде призивът към правителството за приемане на реформата „Споделено родителство“ и противопоставяне на текущата реалност, в която родителското отчуждение е все по-често явление. Целта е да се постави натиск за разглеждане на подадените предложения за нов законопроект, който да защити правата на децата и да гарантира равнопоставеност на двата родителя. Още: ГЕРБ и ПП-ДБ внасят законови промени, свързани със споделеното родителство

Предишните протести

Първият протест, организиран от Фондацията, се проведе на 26 декември 2023, на Денят на бащата, и събра над 500 граждани, които апелираха за промяна. Вторият протест се проведе един месец по-късно, на 26 януари 2024 г. под мотото „В памет на един баща“, привличайки вниманието върху бруталното убийство на Пейо Пеев, в резултат на спорове между него и съпругата му за правото му да вижда детето си.

Малко след това Фондацията бе поканена и на дискусия на Кръгла маса в Народното Събрание, посветена на проблема с родителското отчуждение. В края бе определен срок за подаване на предложения от всички присъстващи за нов законопроект, като Фондацията подаде и своето становище, озаглавено "Реформа на семейното законодателство с въвеждане на оборима презумпция за споделеното родителство". В момента Парламентът не е в състояние да разгледа предложенията и да вземе решение, пишат от Фондацията.

Фондация „За споделено родителство“ призовава всички, които се интересуват от този проблем и от добрите практики на споделеното родителство, да се присъединят към протеста на 25-ти април.

Снимки: Фондация „За споделено родителство“

Още: Децата се нуждаят и от мама, и от тате: говори основателя на фондация "За споделено родителство"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com