Галъп: За 72% от българите заплахата от коронавируса е преувеличена, както и за повечето балкански държави

8594
Галъп: За 72% от българите заплахата от коронавируса е преувеличена, както и за повечето балкански държави
Снимка: iStock

Проучване на Галъп показва, че над 70% от хората на Балканите смятат, че коронавирусът не е толкова голяма заплаха, колкото се представя. Според изследователите, това по принцип се очаква в регион, свикнал с кризи.

Галъп е провел проучване за това как хората преживяват глобалната пандемия от коронавирус, засегнала хиляди по света.

Според резултатите, 62% от анкетираните се страхуват да не бъдат заразени, но в същото време 56% от тях смятат, че заплахата е преувеличена.

Президентът на „Gallup International Association“ (GIA) Кънчо Стойчев заяви: "Вирусът е реален и е нормално хората да се плашат".

Тестове и лични предпазни средства за над 2 млн. лв. договаря ВМА

Поръчка за тестове и лични предпазни средства по възможно най-кратката в закона процедура е на път да финализира Военно-медицинската ак...

„От друга страна вирусите съществуват от началото на човечеството. Всеки човек в света знае, че ние постоянно сме заобиколени от вируси. Поради тази причина някои реакции на вируса изглеждат прекалени“, каза Стойчев в интервю за Дойче Веле.

„Знаем, че в някои страни кризата започна две или три седмици по-рано, така че сега те са в друга фаза. Италия е в много напреднал етап и е разбираемо как италианците реагират в момента. В БиХ например имаме много ранен етап“, каза той.

Особено в балканските страни, които са включени в проучването, изглежда няма паника. В БиХ 73% от анкетираните смятат, че заплахата от вируса е преувеличена, в България - 72%, а в Република Северна Македония - 73%.

За българина Кънчо Стойчев това е следствие от историята на региона.

„Балканите от векове са точка, в която се кръстосват копия. На такива места интензивността на историята е много по-силна, което означава, че хората е трябвало да се справят със значително по-голям брой кризи. И последните 30 години са пример за това. Имаше постоянни кризи в България, Румъния и страните от бивша Югославия. По някакъв начин сме свикнали с подобни ситуации“, каза Стойчев.

ЕС купува оборудване за болници за 50 млн. евро

Европейският парламент(ЕП) работи с държавите членки за бързото одобрение на 40 от 50-те милиона евро отделени за медицинско оборудване...

Това се вижда и когато се направи сравнение. Хората в западноевропейските страни възприемат коронавирусната заплаха като реална. Около 70% от анкетираните са заявили това.

Проучването показва, че 76% от анкетираните са готови да ограничат личната си свобода, независимо дали смятат заплахата за преувеличена или не. На върха е Австрия с 95%, следвана от Република Северна Македония с 94% и Холандия с 91%. Най-нисък е процентът в САЩ - само 45%. Според Стойчев, възможните причини за такова съотношение са политическото разделение и "силната демократична традиция на страната".

Същността на изследването за него е в друг аспект.

„Наблюдаваме значително увеличение на доверието в националните правителства. Ако погледнем числата, осъзнаваме, че две трети от хората по света се доверяват на своите правителства, защото се страхуват. Обикновено тези числа са от 20 до 40 процента. Политическите елити, които изпаднаха в немилост, възвръщат доверието в себе си в това време на световна криза“, каза Стойчев.

За него това е край на ерата, в която световните пазари доминират в политиката.

Тръмп може да отмени мерките за социална дистанция

Президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че може да прекрати мерките за социална дистанция след наложения 15-дневен срок, информира CNN...

„Нашият манталитет като потребители е да живеем в наша собствена вселена. Можем да пазаруваме, да правим каквото си искаме и да пътуваме където искаме. Настоящата криза прекърши тази илюзия. В края на краищата осъзнаваме, че хората са колективни същества“, каза той.

Все пак, с оглед на множеството изявления на солидарност от много хора, Стойчев вижда и нещо положително.

„Такива ситуации обединяват хората. По принцип има две стратегии в живота, когато сте изправени пред сериозен проблем. Първата е да се опитате да го решите сами, другата е - заедно с други хора. В крайна сметка изглежда се чувстваме най-добре в компания“ каза ръководителят на Галъп.

 

Всичко за коронавируса СЛЕДЕТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество