Грипната епидемия отшумява

12429
Грипната епидемия отшумява

Грипната епидемия в началото на тази година бе значително по-тежка от миналогодишната, но тя премина пика си и вече отшумява. Това обясни пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Сблъскахме се с тежка епидемия - заболеваемостта беше 2,5 пъти повече от миналата година. 1% са тежко засегнатите, но на фона на увеличената заболеваемост това са много хора, заяви той.

Аптеките остават без лекарство срещу грипа

В разгара на грипната епидемия и предупрежденията на лекарите, че вирусът за часове се превръща в опасна кървава пневмония, противогр...

По думите му щамът и през 2014 година е бил на свински грип, познат от 2009 г., който засяга детска и ученическа възраст, характеризира се с често развиване на пневмония, като тежките случаи трябва да се лекуват в болница.

Според него смъртните случаи след усложнения от грип не са инцидентни и се случват всяка година.

"С грипни епидемии се сблъскваме всяка година. От грип всяка година загиват хора - ние се борим, но тази война никога няма да свърши. При обикновените грипни епидемии най-рискови са възрастните хора със странични заболявания, усложнени от грипа, а като причина за смъртта се посочва другото заболяване", обясни той.

Националният здравен инспектор успокои, че грипната вълна отминава. При областите, където започна по-късно, опашката на епидемията ще остане още малко, уточни той.

Ангел Кунчев: Грипът става пневмония за часове

Грипът, който върлува в момента в страната, е особено опасен, защото за часове може да се превърне в пневмония, заяви за "Преса" глав...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com