1/3 от България вече е в грипна епидемия

27898
1/3 от България вече е в грипна епидемия
Снимка: БГНЕС

Една трета от България вече е в грипна епидемия, след като мярката бе въведена и в Старозагорско, Варненско и Ямболско.

Това съобщи за "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. В епидемия вече са Бургаско, София, София-област, Русенско, Плевенско и Добричко.

Според анализите на Министерството на здравеопазването в Бургас, където имаше и грипна ваканция, заболеваемостта сред децата между 9 и 14 г. е намаляла 3 пъти. "Т.е. виждате какъв е резултатът от спирането на децата от училище! Неслучайно и ние препоръчваме на просветните инспекторати да разпускат учениците", коментира д-р Ангел Кунчев. Столичният инспекторат обаче така и не се съобрази с лекарите, когато преди 5 дни те обявиха епидемия в най-големия ни град. Аргументът бе, че в софийските училища не са достигнати изискуемите 30% болни деца, за да могат те да останат у дома.

Засега грипът протича нормално, няма някакви масови или неочаквани тежки усложнения. Както се предполагаше, в над 80% от случаите на грип се установява познатият свински. В останалите е щамът "Виктория". По време на епидемия на легло се повалят между 5 и 15% от населението, показват световни проучвания. Ако съотнесем данните към България, това прави между 365 000 и 1,1 млн. души.

МЗ продължава да следи и здравословното състояние на идващите бежанци. "Около 30% от тях са африканци от Алжир, Кения, Сомалия, Кот д`Ивоар и сред тях хванахме няколко души с краста и с типичните за техните географски ширини паразитози, които често протичат с диария. Останалите 60% са сирийци", посочи д-р Кунчев.

 

В Добрич затвориха училищата заради грипна епидемия

Със заповед на кмета на Община Добрич Детелина Николова са затворени всички учебни заведения, поради обявяване на грипна епидемия. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com