Гълъб Донев за наводненията: Няма как да се борим срещу стихията, държавата ще помогне

3543
Гълъб Донев за наводненията: Няма как да се борим срещу стихията, държавата ще помогне
Снимка: БГНЕС

Държавата от първия ден провежда спасителни действия, за да бъдат спасени всички хора. Има нанесени материални щети, стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, който е но посещение в пострадалите от наводнение карловски села.

Премиерът подчерта, че всички сили на държавата са впрегнати за възстановяване на инфраструктурата и да бъде помогнато на хората. „Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени строителни материали за възстановяване на нанесените материални щети по домовете на хората. Ще бъдат отпуснати средства, за да бъде подпомогнато всяко домакинство, което трябва да знае, че държавата стои зад него. Ще бъдат доставени временни жилища на хората, чиито домове са разрушени“, каза той и добави, че най-пострадалите села са Богдан и Каравелово.

Кметът на Карлово очаква над 600 доброволци в пострадалите села днес

Очаква се 600 доброволци да се притекат на помощ на пострадалите села в Карловско днес. Това заяви пред БНТ кметът на Карлово Емил Каба...

Премиерът Донев заяви, че още утре ще бъде взето решение на Министерски съвет, с което ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв, включително и за Сопот, където има проблем с питейната вода. „Министерски съвет ще вземе решение за диференцираната финансова помощ, която да отпуснем на тези домакинства, за да бъдат спокойни хората. През общината ще бъдат подадени заявленията за възстановяването на общинската инфраструктура“, каза Донев и обеща, че до края на месец септември цялата финансова необходимост да бъде осигурена, за да се преодолеят щетите.

Семействата, които имат деца ученици, също ще бъдат подпомогнати, за да могат да посрещнат първия учебен ден достойно. „Държавата е помислила и за това“, каза Донев.

Село Богдан след наводнението (ВИДЕО)

Той коментира и причините за бедствието и заяви, че те ще бъдат допълнително изяснени. „Виждате, че от няколко дни няма валежи, но реката е с много висок дебит. Няма как да се борим срещу стихията. Причината за наводненията е в огромните количества дъжд, а не в това, че не са почистени деретата на реките. Да, и изсичането на гората е проблем, но тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има разрешение. Това се доказва и от снимките, няма безразборна сеч, няма нарушения“, каза Донев.

Река Стряма е покачила нивото си с три метра при наводнението

По време на бедствието в общините Карлово и Марица, когато там падна дъжд от 250 л/кв. м, нивото на река Стряма се е покачило с 3 метра...

Той посочи, че всички институции, държавата, доброволците, които участват във възстановяването на щетите от бедствието, показват, че силата е в това да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com