Хаосът относно хората с увреждания стигна до невероятни висоти

3378
Хаосът относно хората с увреждания стигна до невероятни висоти
Снимка: БГНЕС

Очаквахме, че синдикатите ще подкрепят. Не се получи. Защо трябваше да стигнем до тук - безотговорните майки с болните деца. Това заяви Мария Стоицова, една от протестиращите майки на деца с увреждания.

Припомняме, че именно тези майки - с тениски с надписи "Системата ни убива", изпратиха председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов с освирквания и викове "убиец" след вчерашното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Манолов се обяви против законопроекта на омбудсмана Мая Манолова и каза на протестиращите майки "да спрат да ги разхождат тези деца и да имат малко срам". Основната причина - че законовите предложения на Манолова, които трябваше да влязат в проекта за промяна на Закона за социалните услуги, се отнасят за деца с увреждания и това е своеобразна дискриминация спрямо останалите хора с увреждания, защото с новите текстове щяло да се помогне на 77 000 души, а не на всички. Тезата за дискриминацията беше изказана от Андриана Стоименова, организационен заместник-председател на Съвета за интеграция на хората с увреждания. Със становище против законопроекта излезе и Министерство на финансите, тъй като услугата "Личен асистент" би струвала 1,1 млрд. лева при минимална заплата от 560 лв. за асистента.

Майките на деца с увреждания искат електронна здравна карта

Ние настояваме за електронна здравна карта, чиято липса също е причина да има много нереални ТЕЛК-ове. Това заяви пред БНР Вера Иванова...

Не виждаме дискриминация в законопроекта. Ясно е записано, че законът е за всички хора с увреждания. Изчисленията за написването на този закон са взети от база данни, до която нямаме достъп, поясни обаче Стоицева пред Нова телевизия, като пожела те да имат достъп. Искаме да има единен регистър за хората с увреждания, добави тя. Според решенията на ТЕЛК хората с увреждания в България са 648 000.

"Аз съм дете на инвалид, както ги наричаха тогава. Занимавам се с темата повече от 20 години и тук нямаме право да се движим с популизъм", обясни пред bTV председателят на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов. Той допълни, че думите му „престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците, засрамете се малко” са били извадени от контекста и наистина звучат така, че трябва да се извини. "Те трябва да бъдат водени на разходка, а не цял ден да стоят на слънцето. Исках да кажа, че тези деца се употребяват за политически цели", обясни Манолов, но отказа да уточни от кого.

Манолов допълни, че Гроздан Караджов поименно се обърнал към Мая Манолова с думите: "Ти влезе в тая тема като слон в стъкларски магазин” по време на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, който се проведе на 19 юни.

"В този закон, който трябва да се направи, елементът за личната помощ непременно ще залегне, но в един широк ансамбъл за хората с увреждания. Надявам се, че всичко вътре ще влезе в рамките на баланс, колкото и да съм скептичен, защото ще го правят български политици. Ние не сме общество от изроди за да ни се тика това в очите, достатъчно ни е един път, не съм съгласен, не ми харесва.", каза още председателят на КТ "Подкрепа". 

Задънена улица в преговорите между протестиращите майки на деца с увреждания и държавата

Без резултати премина срещата на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана със социалния министър. Бисер Петков обеща, че ...

Същевременно експертът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова се съгласи, че няма яснота колко е точният брой на хората с увреждания, но добави, че няма яснота колко от тези хора по колко време в денонощието ще имат нужда от личен асистент. Според нея, за да се изясни това, ще трябват 5-6 години. 170 млн. лева не са достатъчни за това, заяви Григорова по Нова телевизия и призова омбудсмана да си извади калкулатора и да види колко пари се падат от тях на един човек с увреждане. Бюджетът трябва да се увеличи, за да има реални промени, убедена е тя. "Доставчикът на услуги урежда всички формалности", пише в един от текстовете – кои са тези формалности, прехвърляне на апартамент ли, попита Григорова.

Не става въпрос за пари – искаме компесаторен механизъм, с който да има индивидуална оценка за нуждите на всеки човек с увреждания, повтори за пореден път исканията на майките, излезли на палаткови лагери заради децата си. Ще стоим по лагерите, докато не се случи, обеща Стоицова, която заяви, че „нямаме време”. Тя счита, че законопроектът е бил прочетен нарочно тенденциозно и че социалният министър Бисер Петков „следва инструкциите, които са му дадени”.

Не съм оптимист, опонира Григорова, която смята, че има избягване на експертен разговор – това станало на вчерашната среща на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Тя смята, че ще се настройват организации срещу организации и хора срещу хора.

Според бившия социален министър Иван Нейков Законът за хората с увреждания не трябва да се урежда на парче. Той предложи Борисов да "бръкне в раната" и да се предложи европейската агенция за хората с увреждания да бъде в България, за да се вижда какво се прави за тях.

Борисов: Да седне Петков с майките и да направят така, че темата да ми се махне от главата

Казах сутринта на Бисер Петков (бел. ред. - социалният министър Бисер Петков) да отива на работа. Така премиерът Бойко Борисов коментир...

Със законопроекта, който беше отхвърлен, се предлагаше всички хора с увреждания с над 90 на сто намалена трудоспособност да получават право на личен асистент. Около 100 милиона лева допълнителен ресурс ще е необходим, ако законът бъде приет, стана ясно при представянето му пред Националния съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...