Харчим най-малко в ЕС за издържка на затворниците

10643
Харчим най-малко в ЕС за издържка на затворниците
Снимка: Getty Images/Guliver

Грижата за затворниците не е първа за България. Страната ни е на последно място в ЕС по средства, отделяни за издръжката на лишените от свобода. Дневно за един затворник се харчат 3,12 евро, показва доклад на Съвета на Европа за 2012, представен днес, предаде БТВ.

В Европа минимумът за затворническа издръжка е определен на 3 евро и по-малко средства от нашата страна отделя единствено Украйна - 3.06 евро, показват данните. Най-скъпо за затворник в ЕС плаща Швеция - 621 евро, а в Европа първенец е Сан Марино - 750 евро разходи на ден на затворник.

Малайзиец влиза в затвора заради уредени мачове

Малайзийски гражданин, който тази година беше уличен в организиране на международна група за урeждане на мачове, включително и от щат...

България е сред държавите в ЕС, в които броят на затворниците бележи най-голям спад в периода 2011-2012 г. - 3.7 на сто. Най-много в Общността е намалял броят на затворниците в Испания - с 5.6 на сто, а най-много се е увеличил в Румъния - с 13.9 процента. Общо в Европа най-много броят на затворниците е нараснал в Босна и Херцеговина, Андора и Монако (с над 20 на сто), а най-много е намалял в Азербайджан и Лихтенщайн (съответно с 45.4 и 39 на сто).

Докладът отчита, че на затворник у нас се полагат средно по четири квадратни метра пространство. През 2011 г. в нашата страна лишени от свобода са били 10 663 граждани, от които във временен (следствен) арест са били 1252 души. Отчита се, че общият капацитет на местата за лишаване от свобода в нашата страна е за 8763 души.

Още подробности четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com