Хеликоптерите засега не могат да излетят, за да търсят Боян Петров

8827
Хеликоптерите засега не могат да излетят, за да търсят Боян Петров
Снимка: Pixabay

Официално започна издирването на Боян Петров и през днешния 14 май. Съобщение за случващото се беше публикувано на Facebook страницата на Dream Wanderlust, където се публикува най-актуална информация за издирването.

Според информацията, времето днес не е подходящо за облитане с хеликоптери - заради снеговалеж и мъгла. Все още няма обаждане от наземния екип от шерпи, които търсят Петров. Припомняме, че той не беше намерен в нито един от лагерите под върха, но беше намерен инсулин, за който се предполага, че е негов.

Откриха инсулина на Боян Петров около Лагер 3

Китайски алпинисти и шерпи са открили инсулина на Боян Петров около Лагер 3, съобщи БНТ. Десет дни след като изчезна, спасители продъл...

Засега се планира хеликоптерите да излетят в момента, в който времето позволява. Идеята е от въздуха да се търсят следи, които да помогнат на шерпите. А в наземното търсене има втори екип, който ще мине по пътя на първия, с мисия да огледа по-подробно маршрута. Планът е по-подробно да се претърси района между лагер 3 и лагер 2.

Снимка: експедиция Kalifa/Facebook

Засега се насочваме към търсене между лагер 3 и лагер 2, набелязали сме няколко точки, които шерпите да проверят, коментира пред Нова телевизия Деян Петков, който е част от екипа на големия ни алпинист. Той каза, че инсулинът на Боян Петров е намерен в района на лагер 3, но няма сигурна информация къде точно е намерен. Потвърдено беше и, че вчера (13 май) шерпите са стигнали на 10 метра по връх Шиша Пангма, но не са продължили до самия връх, тъй като са преценили, че няма достатъчно време да се преодолее последното препятствие. "Нямам представа", заяви Петков и на въпрос какво ще се случи, ако Боян не бъде намерен още известно време, след като все още се води "изчезнал".

Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

"През тази изминала седмица останах без думи. И все още не знам какво да кажа. Още от малка все чувах странни за мен думи като ‘&...

Припомняме, че Боян Петров не е виждан от 3 май насам. На 29 април той тръгва да изкачва Шиша Пангма, като се присъединява към унгарската експедиция Kalifa. До този момент Петров е изкачил 10 от общо 14 върха в света, които са високи над 8000 метра. Шиша Пангма беше в програмата на големия ни алпинист като част от целта му да се качи на Еверест – най-малкият осемхилядник трябваше да изпълни ролята за подготовка и аклиматизация на Боян преди изкачването на най-големия връх на света.

Още през почивните дни жената на Боян Петров – Радослава Ненова, поиска спасителите да не се качват над лагер 3 и да търсят там, където е възможно Боян да е оцелял. "От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите където има шанс да открият Боян жив ... Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни", написа Радослава в профила си във Facebook. Въпреки това, спасителите взеха решение да се качат до самия връх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com