Хиляди излязоха на протест, за да защитят Карадере

27792
Хиляди излязоха на протест, за да защитят Карадере
Снимка: Actualno.com/Петър Чернев

Хиляди хора се събраха в София на протест срещу решението на правителството да одобри застрояване в Карадере. Местността е част от защитената територия Натура 2000, предаде Стандарт нюз.

Решението бе взето в сряда вечер по време на изнесеното заседание на кабинета във Видин. Засега то било само проект за подкрепа на стратегически инвеститор. Вече стана ясно, че институциите, които имат отношение към проекта, още не знаят детайли и тепърва ще преценяват неговата законосъобразност.

Станишев: Лъжа е, че брат ми има общо със случая „Карадере”

Не е вярно, че брат им има концесии за строеж в местността Карадере. Българските медии пишат какви ли не лъжи, спекулации и глупости. Н...

Около 2000 души се събраха след 18 часа пред сградата на Министерския съвет, откъдето протестът премина в шествие към Орлов мост. Движението в района беше спряно.

Хората скандираха „Искаме природа, не искаме бетон", „Оставка", „И преди, и сега БСП е мафия".

"За пореден път беше прекрачена една граница за застрояване на българското Черноморие. И молим, братът на Сергей Станишев просто да си изтегли желанията от там, защото по принцип и каузите на "Зелените" и зелените можем да кажем със сигурност, че сме много силни сега. Вярваме в силата си. Вярваме в единственото нещо, което е останало в България и това е природата", заявиха протестиращите.

Протест беше организиран и пред сградата на община Варна.

Зелените поискаха спиране на проекта в Карадере

Официална декларация срещу проекта в Карадере беше внесена в Народното събрание от представители на „Зелените” – Андр...

Категорични сме, че "Карадере" не трябва да се застроява, защото това е един от малкото уникални и девствени плажове в България. Редовно го посещаваме и смятаме, че това място трябва да остане съхранено и на него да не се строи нищо. Що се отнася до управляващите, мислим че това, ако се случи, ще е капката, която ще прелее гнева на хората. Защото твърде много станаха подобни случаи в България, казаха недоволните варненци.

Някои от протестиращите, които имат земи в района на "Карадере" смятат, че имат и личен мотив, за да настояват за това, районът да не се застроява. Според тях проектът на архитект Георги Станишев и известния архитект Норман Фостър е бил изключително екологичен, а това което сега се приема от Министерския съвет е нещо съвсем различно от първоначално заявеното намерение.

Утре във Варна пристига кметът на община Бяла Анастес Трендафилов, който ще присъства на среща на кметовете на общини от Варненска област с областния управител на Варненска област Иван Великов. Очаква се той да изрази становището и на общината.

Протестиращите заявиха, че категорично ще защитават това място, както са защитавали преди това "Иракли" .

Протест пред МС заради застрояването на Карадере

Днес от 18:00 часа пред Министерски съвет ще се проведе протест заради застрояването на Карадере. Предвижда се да има действия и пред с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com