Храмът "Св. Димитър" във Видин се руши

12037
Храмът "Св. Димитър" във Видин се руши
Снимка: Thinkstock

Вторият по големина храм в България - "Св. Димитър" във Видин е опасен - шест от куполите му се рушат, а за ремонт са необходими близо 250 000 лева, алармира пред БТА Белоградчишкият епископ Поликарп, който е и председател на катедралата.

Храмът "Свети Димитър" е строен е преди близо 120 години, но основен ремонт досега не му е правен. Силно напукани от времето са шест от общо деветте купола на храма, като два от тях са най-застрашени от срутване, разказа епископът.

В югозападната част на залата има много сериозна опасност от срутване. Падналите тази пролет и лято проливни дъждове допълнително са увредили конструкцията на куполите. Течовете от покрива са многобройни, а в най-тежко засегнатите участъци са зейнали огромни фуги и цепнатините се виждат с просто око отвътре в храма. На места пукнатините са толкова големи, че могат да се видят тухлите, с които е градена църквата.

Частичен ремонт на храма е правен по проекта "Красива България" през 2006-2007 г., когато е пребоядисана само фасадата му. След това са се появили още повреди по покривната конструкция на храма и по стените. Била е премахната голяма част от медната ламарина, която е покривала куполите и е била заменена с обикновена, а на места дори не е била сложена, са констатирали свещениците от храма.

Епископ Поликарп уточни, че точният разчет за спешните и неотложни ремонтни дейности на засегнатите куполи и подмяна на ламарината и на част от покрива ще струва 239 122 лв., които свещениците се надяват да се отпуснат от държавата.

Ръководството на храма е ограничило достъпа под най-опасния, страничен десен купол.

В Светата митрополия дори обсъждали преди време възможността храмът да бъде затворен за достъп на поклонници и туристи. Надделяло е мнението църквата да не се затваря, а само да се ограничат със сигнална лента опасните места, допълни епископ Поликарп.

Във Видин обмислят да създадат инициативен комитет за набиране на средства за спасяването на храма.

18-годишен открадна 140 лева от видинчанка

Жена от Видин подаде жалба в районното управление за извършена кражба на сумата от 140 лева, съобщават от пресцентъра. Крадецът се ока...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com