Институциите със специални мерки срещу хакерски атаки за изборите

1201
Институциите със специални мерки срещу хакерски атаки за изборите
Снимка: iStock/Guliver

След като миналата година за двата тура на местните избори бяха атакувани сайтовете на Централната избирателна комисия, ГРАО, вътрешно и външно министерство, то година по-късно институциите са мобилизирани да дадат отпор на хакерските атаки, които отново са очаквани.

Миналата година сайтът на президентството бе атакувано с 50 милиона еднократни влизания от сървъри в Тайланд. След като президентът обяви, че това е нов тип „Костинброд”, на атаки тип „достъп от услуга” бяха подложени сайтът на Централната избирателна комисия, ГРАО и МВР, където бяха отчетени 530 милиона влизания в рамките на 10 часа.

Хакер открадна хиляди снимки на британското кралско семейство

Около 3000 фотографии на членове на британската кралска фамилия са обявени за продан в интернет, след като неизвестен хакер проникна в ...

Една четвърт са от компютри от Виетнам, Турция и Съединените щати. Атаката беше най-силната, правена у нас.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов - координатор на щаба, който трябва да обезпечи работата на институциите в изборния период, обясни, че се работи по няколко направления за повишаване на киберхигиената в държавната администрация, предаде bTV.

Не е тайна, че именно част от компютрите в държавната администрация са заразени със зловреден софтуер и могат да бъдат използвани за хакерски атаки.

„Обикновено лошите момчета използват възможностите на машините, които остават включени след работно време. Затова сме предвидили съответните мерки, които да намалят, ако не елиминират на сто процента, възможността да се използват за предстояща кибератака”, разяснява Борисов.

Специалистите по информационни технологии в държавната администрация също ще бъдат свикани на среща няколко седмици преди изборите. Засега обаче няма нужда да се привличат специалисти от чужбина, нашите експерти имат славата на едни от най-добрите в света.

Руска хакерска група атакувала партийни компютри в Германия

Представители на няколко германски партии станаха жертва на мащабни кибератаки, съобщи във вторник електронната версия на вестник "Зюдд...

Експертите квалифицират атаките тип DDoS „отказ от услуга” като имиджови. При тях рискът от изтичане на информация е минимален, но се създава паника и несигурност в обществото за провеждането на изборния процес. И от ГДБОП, и от Министерството на транспорта, и от преброителя „Информационно обслужване” са категорични, че хакерските атаки няма да повлияят на преброяването и обработката на резултатите, защото то не се случва в интернет.

Не е изключено, въпреки взетите мерки, отново да има атаки към сайта на ЦИК, но това няма да се отрази на преброяването, защото интернетът се използва само за контрола. 

Към момента има Стратегия за киберсигурност, приета от Министерския съвет, но и преди това да се случи към транспортното министерство има Съвет по мрежова и информационна сигурност, която координира дейността на различни ключови администрации по Закона за електронното управление, припомнят от Министерството на транспорта.

Тенденциите при кибератаките в световен мащаб са доста притеснителни. По време на олимпийските игри в Рио имаше атака със скорост 500 Gbit/s. За сравнение - един от големите доставчици на интернет у нас на входа на България получава трафик със скорост 60-70 Gbit/s.

От ГДБОП също подготвят специални мерки за изборния ден, за да няма атаки тип „отказ от услуга” или замяна на съдържанието на ключови институционални сайтове. Ще се търси помощ на партньорски служби в САЩ и Европол. 

Израелци ще пазят Volkswagen от кибер атаки

Концернът Volkswagen AG създаде дъщерна компания - CyMotive Technologies, чиято основна дейност ще бъде защитата от кибер атаки срещу а...

Към момента цената на организирана атака тип „отказ от услуга” е паднала драстично и мрежа от заразени компютри може да се наеме за малко пари, със загриженост коментират експерти по киберсигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com