Интерпол с подозрение, че Панагюрското съкровище е фалшифицирано

32459
Интерпол с подозрение, че Панагюрското съкровище е фалшифицирано
Снимка: БГНЕС

Интерпол започва проверка на Панагюрското съкровище, след като наследниците на неговите откриватели се усъмниха, че то може да е подменено с фалшификат, съобщи БТВ.

Павел Цветанков и Стефка Ангелова са завели осем дела във Върховния административен съд, в които спорят чие е Панагюрското съкровище и истинско ли е то. Днес в съда за пореден път не се явиха юристи, които да защитят най-известното ни злато. Позицията им беше предоставена писмено.

ВАС реши: Панагюрското съкровище остава собственост на държавата

Върховният административен съд отхвърли жалбата за собствеността на Панагюрското съкровище, съобщиха от съда. Състав на Трето отделение...

Цветанков от години води спорове с държавата, като твърди, че за 64 години съкровището е променило теглото и размерите си. „На 10 декември 1949 г. е тежало 7 кг и половина, а преди 1 година, при измерване в НИМ – официално, със сертифицирани уреди, е тежало 6 кг 192 грама...”, посочи той.

Един от ритоните с глава на елен след 64 години е станал с 11 грама по-тежък, а каните са станали по-високи с по 5 и с по 3 сантиметра. Това твърди Цветанков и показва данни от регистрите на държавния музеен фонд, Пловдивския музей и Националния исторически музей.

Позицията на институциите? „Мълчание. Разлика от 1300 грама и 7 мг се отразяват с мълчание”, казва Цветанков.

От Националния исторически музей отказаха коментар с мотива, че съдебните искове са несъстоятелни. От Пловдив пък заявиха, че държавата веднъж завинаги трябва да пресече съмненията, че съкровището е подменено.

МК отказва да впише Панагюрското съкровище като частна колекция

Министерството на културата потвърди категоричния си отказ да впише Панагюрското златно съкровище като частна колекция, тъй като то е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com