Ив. Гайтанджиев: Бурката е негативен символ и фасада на радикалния ислям

2673
Ив. Гайтанджиев: Бурката е негативен символ и фасада на радикалния ислям
Снимка: Getty Images/Guliver

Бурката е негативен символ и фасада на радикалния ислям. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Иван Гайтанджиев, дългогодишен журналист, бивш посланик на България в Египет. Според него показателен е фактът, че не малко европейски държави са забранили носенето ѝ.

„Явлението „бурка“ се появи преди около 20-25 години. Това е един откровен символ, една негативна и опасна фасада на радикалния ислям. Не случайно в много държави в Европа, в Германия, Франция и Белгия, отчасти и Турция, има забрана за носенето на бурки. В Египет също е подготвен закон за забрана за носене на бурките. Една от носителките на този законoпроект обяснява това, че в Корана не се споменава бурка, а само за покриване косата на жената“, обясни Гайтанджиев.

Учебниците за пети клас ще бъдат заменени с работни листи

Изключително много е преекспониран проблемът. Знаете ли колко момичета носят изобщо носят бурки в училище? Това е не повече от 1,2 3,5....

Според него оценката, че това е политически ислям може да се приеме. Иван Гайтанджиев беше категоричен, че с такива символи като бурката се промиват мозъци и е силно мощно средства за манипулация. Мястото за реализация на един такъв радикален ислям това са гетата. Гетото в Пазарджик е място, където безпрепятствено се проповядва ислям и очевидно там се влияе и с пари, коментира още Гайтанджиев. Бившият посланик в Египет коментира още, че събитията по време на Арабската пролет са довели до катализиране на радикализацията и тероризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com