Жителите на Ковачевица и Лещен на бунт срещу бетона

3791
Жителите на Ковачевица и Лещен на бунт срещу бетона
Снимка: Петър Чолаков

Шепата местни хора в архитектурните резервати Ковачевица и Лещен настояват за ограничаване на строителството и забрана на бетонови постройки в курортните селища. Те се оплакват, че населените места ще престанат да привличат туристи, ако не се вземат мерки в най-скоро време за ограничаване на бума на строителните дейности.

Проблемът е, че се вдигат хотелски комплекси и къщи за гости, които нямат нищо общо с местната архитектура и начин на вдигане на сгради. Селата пък не разполагат с необходимите комуникации - водопроводи, трафопостове, предаде Стандарт нюз.

Лещен, Ковачевица, Огняново - незабравимо пътуване в миналото и сигурно завръщане отново

„Българският пътеводител“ започва рубриката си в Actualno.com за пътувания из родните познати или малко известни, красиви и...

Жителите на Ковачевица и Лещен не приемат начина на строителство на част от новите постройки - покриват се с керемиди, излива се бетон, поставят се прозорци с алуминиева дограма. Убедени са, че по този начин се съсипва уникалността на населените места. Защото интересът на туристите от страната и чужбина към тях е заради вековните къщи, измайсторени от дърво и камък, а покривите им направени с тикли /б.ред. - камък за облицовка/.

„Къде са експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство? Трябва да има изискване новите постройки да се правят в пълен синхрон с вековните къщи в селата ни", настояват местните хора. Туристите могат да се настанят в съвременни и модерни сгради навсякъде в големите градове. Но търсят автентичното и древното, затова идват насам, убедени са те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com