"Жива верига" в подкрепа на културата, организират инициаторите на София Прайд

12339
"Жива верига" в подкрепа на културата, организират инициаторите на София Прайд
Снимка: БГНЕС

Граждански активисти от неформалните колективи Библиотека ЛГБТИ+ и Феминистка библиотека организират акция в отговор на зачестилите хомофобски атаки срещу ЛГБТИ+ общността в България. Мирна солидарна акция ще пази културата и спокойното провеждане на прожекциите от фестивала на София прайд филм фест. “Атакувана е не просто гей общността, а културата - това е недопустимо в една европейска страна през 2021 г. Призоваваме цялата общественост да дойде и да се противопостави на посегателството над културата и изкуството”, категорични са организаторите.

Акцията е под надслов “Пазим културата” и е в отговор на призивите, от страна на недоброжелатели да саботират прожекцията, цензурирайки по този начин една творба, създадена именно за да се бори с предразсъдъците. В последния месец българското общество стана свидетел на множество заплахи и хулигански прояви, организирани с цел възпрепятстването на културни събития с ЛГБТИ+ характер.

София Прайд се завръща на 12 юни

В събота, 12 юни 2021 г., по улиците на София отново ще премине София Прайд– традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността ...

От организацията предоставят хронология на събитията и проявите на агресия по време на културни събития в страната.

На 25-ти май - вандализирана е витрината в столично заведение, в което се представя книгата “Мравин и планетета гора”. Причината: част от героите в произведението са в еднополови връзки.

На 27-ми май - Младежката ЛГБТ организация "Действие" гостува на БНР Пловдив, за да представи две книги, а именно двата тома на "Смелостта да бъдеш", разказващи за проблемите на ЛГБТИ хората у нас. Участниците в представянето са блокирани в радиото от група агресивни мъже. На събитието присъстват деца и родители, които се налага да бъдат ескортирани от жандармерия.

На 30-ти май - на премиерата на късометражният български филм “Черупки”, провокатори с маски на Български национален съюз (БНС) и един от организаторите на "Луков марш”, придружавани от Христо Иванов, нахлуват на прожекцията с цел саботаж на събитието.

"София Прайд" тази година - само онлайн

Отменят "София Прайд". Ето с какво писмо се обърнаха организаторите към хората, очаквали парада: "Скъпи приятели на София Прайд, Не ...

На 1-ви юни - вандализирана е входната врата на ЛГБТИ центъра Rainbow hub в София, с хомофобски стикери. По същото време в подлеза на метростанция “Сердика” в столицата, представители на БНС раздават брошури с хомофобско и трансфобско съдържание, съдържайки думи като “пропаганда” и “педофилия”, призовавайки случайни минувачи да "спрат педофилската гей пропаганда”.

Предстои премиера на редица късометражни филми, които са част от програмата на София прайд филм фест. Сред тях е македонският филм “Змия”, който предизвика бурни реакции у крайно десните групи. Филмът беше обявен за пропаганда на педофилията, тъй като в сюжета има приятелство между малко момче и възрастен мъж. В действителност, филмът се отнася до предразсъдъците срещу един отхвърлен от обществото човек и едно дете, което успява да погледне отвъд тях. Крайно агресивна и преувеличена е реакцията относно филм за приятелство между двама души на различна възраст. Доста по-остра реакция би следвало да получат филми като ‘’Лолита’’ по едноименния роман на Набоков, в който малко момиче е обект на сексуално желание от възрастен мъж.

"Социалните мрежи са изпълнени с призиви за протест срещу събитието и саботиране на прожекцията на ‘’Змия’’. Това е и поводът двете неформални групи, Библиотека ЛГБТИ и Феминистка библиотека, да организират проявата “Пазим културата” половин час преди прожекцията. Планираме мирна акция, представляваща ‘’жива верига’’ - хора, държащи се за ръце, в подкрепа на културата и нейното свободно разпространение. Надеждата ни е събитията от София филм прайд фест да протекат нормално, да бъдат отразени от медиите по истинен и адекватен начин, и всички участници и зрители да се чувстват в безопасност", посочват от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество