Животновъд: Ваксината срещу антракс не е задължителна, слага се само в някои райони

8107
Животновъд: Ваксината срещу антракс не е задължителна, слага се само в някои райони
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди години ваксината срещу антракс е била задължителна за всички животни. Сега обаче тя се поставя само за животните, които се намират в региони, където е имало огнища на антракс. В такъв случай е логично да има антракс в България. Това каза за пред БНР животновъдът Танчо Колев.

Той коментира, че от няколко години имунопрофилактиката е започнала да се закъснява. "Тя трябва да се извърши до края на май месец, за да изградят имунитет животните. Миналата година същата ваксина се извърши в края на годината. Направи се набързо, колко се направи и колко не, но се направиха протоколи и се усвоиха пари от държавата", обясни Колев.

От днес започва ваксинация на животните във Варненско

Днес започва имунизацията срещу антракс във варненското село Млада гвардия, където болестта отне живота на овчар преди дни заради зараз...

Според него Агенцията по храните трябва да контролира парите, давани за имунопрофиластика, и те трябва да минават през фермерите, защото животновъдите ще следят стриктно процеса. "Агенцията по храните не контролира процеса. Ако тя не може да си свърши работата, ние апелираме тя да се разтури. Тя позволи миналата година да пламне "син език". В момента втората ваксина за "син език" не е направена и Агенцията работи на нула", каза още животновъдът.

Все още не е ясно дали ветеринарят на починалото от антракс животно е реагирал на сигнала от собственика. Това заяви изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Според него обаче едва ли той ще се обади на лекар, след като е решил вече да продаде животното, а и той самият, вероятно, не е достатъчно запознат с болестта антракс.

"Аз съм на принципа неизбежни да бъдат наказанията. В селото започваме инвентаризация на всички животни. Ако има разлики, ще бъдат направени актове на отговорните лица. Ако всички по веригата нормативно са спазвали мерките, нямаше да се стигне до смъртта на човек. Между собственика на болната крава и ветеринарния лекар нещата не са ясни, обясни д-р Илиев.

"Животновъдите имат основание да се притесняват. Много е трудно да повярвам, че фермери, които получават средства от Фонд "Земеделие", ще си позволят да имат неидентифицирани животни", каза още той. В лицензираните транжорни, според него, не може да се продаде месо с неясен произход.

Ваньо Шарков: Няма признаци за развитие на антракс

Доколкото знам от ветеринарните лекари има информация, че е починало второ животно в село Млада Гвардия. Това потвърди заместник-здравн...

Д-р Дамян Илиев заяви, че още тази вечер започва ваксинацията на около 600 животни срещу антракс в село Млада гвардия. Илиев посети селото и участва в заседание на Кризисния щаб при областния управител на Варна, предаде БГНЕС.

Ваксинацията ще продължи до утре сутрин и ще бъде безплатно. По думите на д-р Илиев на животните ще бъде поставена жива ваксина, която за една седмица ще създаде имунитет в тях.

"През тази една седмица животните не трябва да излизат навън, за да няма нови заразени. Съвместно с екипи на Гражданска защита осигуряваме вода в стопанствата на населеното място. Предстои днес да бъде загробено второто умряло животно и да бъде извършена дезинфекция в оборите на умрелите животни", каза още той. Д-р Илиев отбеляза, че все още има вероятност да се появят и други заразени животни и подчерта, че това е нормална ситуация, защото в този район се намира и огнището на заразата. Той бе категоричен, че на този етап няма епидемия.

Директорът на БАБХ бе категоричен, че няма опасност за хората. "Няма опасност да има и заразено мляко, тъй като на заболелите животни им спира млекодобива", каза още д-р Дамян Илиев, цитиран от пресцентъра на БАБХ. По думите му една от възможните причини е сериозният валеж преди време, който е отнел горния слой на пръста, което е позволило излизането на спори на заболяването. Д-р Илиев допълни, че пасището е изсъхнало, и когато животните пасат трева, поемат и пръст.

Още едно животно почина от антракс

Още едно животно почина от антракс във варненското село Млада гвардия. Кравата не е от животните на починалия от антракс преди два дни...

Илиев каза още, че ветеринарният лекар, който не е уведомил властите за прикланото животно, ще бъде наказан. Д-р Илиев подчерта, че законодателството задължава всеки фермер да има договор с частен ветеринарен лекар. "При заболяване на животно стопанинът е длъжен да уведоми обслужващият го ветеринар, с който има договор и той да прецени ситуацията и при нужда да съобщи на БАБХ и да бъдат взети мерки", допълни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com