Какво имате предвид с наказателна отговорност за журналисти - позиция на АЕЖ към управляващите

2614
Какво имате предвид с наказателна отговорност за журналисти - позиция на АЕЖ към управляващите
Снимка: Getty Images/Guliver

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е силно притеснена от изразените идеи по време на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19.01.22 за евентуално въвеждане на  наказателна отговорност за журналисти заради техни публикации. Това става ясно от официална позиция на АЕЖ.

Асоциацията посочва и стенограмата на заседанието, откъдето се вижда чие е предложението - на депутата от "Продължаваме промяната" Антония Димитрова. Всъщност нейната идея се прокрадва в дискусия за фалшивите новини, ролята на СЕМ и как има цели сегменти от информационното пространство, които де факто не са обхванати от Закона за радио и телевизия. Има и диалог да се определи що е то "медия", "фалшива медия" и "фалшиви новини" законодателно.

На първа инстанция: Съдия спечели впечатляващо обезщетение заради журналистически материали

Обезщетение от 60 000 лв. трябва да получи съдия Светлин Михайлов заради четири материала, публикувани в Mediapool. Парите трябва да му...

"Не става съвсем ясно какво точно има предвид депутатката, дали клеветата и обидата, за които и сега може да се носи наказателна отговорност, трябва отново да се превърнат в престъпления от общ характер и отново да бъдат преследвани от прокуратурата, дали отново трябва да се наказват със затвор или пробация, или пък да се създаде нов състав на престъпление. Никой от останалите членове на комисията не се противопоставя на идеята, вместо това председателят Тошко Йорданов от "Има такъв народ", заявява, че има идея и ще я сподели на коалиционно ниво. В дискусията как да се търси отговорност от авторите на публикации със заблуждаващо съдържание се включва и зам.-председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ, който казва, че проблемът е, че на някои сайтове не може да се открие нито собственикът, нито авторът и затова няма как да се търси отговорност, "иначе, разбира се, всички сме за". Тошко Йорданов отговаря, че "този проблем може да бъде избегнат с една законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите" и обещава да представи тази промяна", посочват от АЕЖ.

Асоциацията на европейските журналисти настоява народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да декларират какви точно са им идеите за търсене на отговорност от журналисти и какъв точно проблем се опитват да решат с предложенията си.

"Възможност за търсене на персонална отговорност от журналисти и в момента съществува. Ако се търсят решения за осветляване на собствеността на медиите, може би трябва да се увеличи капацитетът на Министерството на културата да поддържа регистрите и прави проверки за собственост", казват от АЕЖ.

"Съветът за електронни медии от своя страна би трябвало да изпълнява задълженията си по налагане на санкции на медии, които не изпълняват решенията на Комисията за журналистическа етика", добавят от асоциацията. Но и настояват да не се получи така, че под заплаха от съд да има ограничаване от журналистиката - т.на.р SLAPP дела.

Съдят "Биволъ" за 1 000 000 лева

Една фирма, която се е самоопределила като най-голямата фирма в България, която е на фондовите борси и т.н., която е стъпила в енергети...

"Важно е и в съдебната реформа да се направят промени, които да обвържат ясно атестацията на съдиите с техните умения и познание на правото на ЕС, и на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Очакваме от управляващите и ясни правила, така че с европейско и друго публично финансиране да не се купува медиен комфорт. Очакваме също така, че всяка идея, засягаща, медийната среда ще бъде предварително обсъждана с експертите от сектора и ще се взима предвид постигнатото на европейско и на национално ниво", казват от АЕЖ.

Знакови журналисти: Продължаващ промяната депутат му хрумна да въведе "наказателна отговорност за журналисти"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com