Калфин готов да говори за индивидуализирани плащания за деца с увреждания

1663
Калфин готов да говори за индивидуализирани плащания за деца с увреждания
Снимка: БГНЕС

Децата с увреждания, които получават помощи от държавата, са 25 6000. Става въпрос за децата с увреждания от над 50%. 15 600 пък са хората, които се обслужват от лични асистенти, като става въпрос за всички възрастови групи. Това стана ясно от думите на социалния министър Ивайло Калфин на днешния парламентарен блиц контрол. По думите му програмата за личните асистенти е на стойност 150 млн. лева.

Готов съм да отворим абсолютно всички плащания – не само социалното подпомагане, но и здравеопазване, образование. Претенциите са, че плащанията не са индивидуализирани. Това е основателна претенция, добре дошли са родителите на деца с увреждания да участват в този диалог, коментира още Калфин. Според него всяка една публична институция е длъжна да осигури достъп до сградата си за хора с увреждания.

Вижте защо родители на деца с увреждания излизат на протест

Родители на деца с увреждания излизат на протест на 6-ти април. Протестът ще бъде подкрепен от най-малко 20 организации от 10 града ...

Нормално ли е да живее личен асистент със 180 лева заплата, попита веднага депутатът от „Патриотичния фронт” Димитър Байрактаров. Общината решава колко часа работи като личен асистент съответния човек, отвърна социалният министър. Открихме вече и центрове, където може да се оставят деца с увреждания, добави Калфин. Той призова Байрактаров да даде още предложения, ако има такива.

Днес (6 април) пред парламента има протест точно заради политиката на държавата към децата с уврежданията. Организаторите на протеста не са част от национално представените организации, заяви Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com