Кой се грижи за язовирите в България?

26427
Кой се грижи за язовирите в България?
Снимка: БГНЕС

Кой се грижи за язовирите в България, особено при повишено количество на валежи? Отговорът на този въпрос остава все така обвит в мъгла, както беше и при бедствието в село Бисер, а явно управниците ни чакат Апокалипсис преди да се сетят чия е грижата за опазване на живота и имуществото на гласоподавателите.

Във фокуса на общественото внимание сега попадна язовир „Ботево”, при който имаше пробив. Язовирът е даден на концесия през 2011 година на фирма МИТ-ТТХ, в която основен дял държи известният във Варна бизнесмен Антраник Шакариян, като дори му е направен сайт. Учудващо обаче от съобщението на Басейнова дирекция-Дунавски район от неделя изобщо не личи язовирът да си има стопанин, коментира в. „Сега”. В него се казва, че язовирът е собственост на община Аксаково и за него няма издадено разрешително за ползване на воден обект от кмета на общината. Язовирът бил "частично неработоспособен". В същото време на сайта на самия язовир вчера се появи съобщение от стопаните му. "Бедствието, което ни сполетя беше сравнимо с цунами. Вълната, която връхлетя язовира беше с ниво метър и половина. Следствията - преливникът е разрушен, нивото на водата в коритото на язовира е на 50%. Благодарим ви за стотиците обаждания, които ни дадоха кураж и подкрепа в тежката ситуация. Язовир "Ботево" го има и ще го има", пише в него.

Речните корита трябва да се почистят, констатира очевидното кметът на Велико Търново

Най-сериозният проблем след проливните дъждове са затлачените корита на реките в област Велико Търново, които трябва спешно да се почи...

Другите два прелели язовира от каскадата - "Николаевка" и "Засмяно", са в разгара на съдебни дела. Язовир "Засмяно" е бил даден през 2011 г. на концесия на "Изострой Варна", но договорът е оцелял едва две години и е едностранно прекратен от община Аксаково. Язовир "Николаевка" пък е даден под наем за 5 години на фирма "Навара 10", но цялата процедура е забуксувала и сега се чакат доказателства дали отдаването под наем е законосъобразно или следва да се обяви концесия. При това съдебно положение изобщо не е ясно кой следи нивото на язовирите.

 По регламент при критично повишаване на водите кметовете на съответните населени места следва да сигнализират съответната басейнова дирекция. От официалните съобщения от последните дни няма данни прелелите язовири да са изпускани контролирано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com