Коментар №1 на седмицата: Да спасим София с пожизнена карта за градски транспорт

5417
Коментар №1 на седмицата: Да спасим София с пожизнена карта за градски транспорт

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 9000 ваши прочитания в Actualno.com.


Борис Бонев от "Спаси София" се опита да ни убеди, че новините около картите за столичния градски транспорт са изключително добри. И успя! Вярваме му и сме радостни! Вече няма да имаме право да се возим евтинко по една линия за един месец, но пък срещу 365 лева годишно все още ще можем по всяко време да се качим, да слезем и да се прекачваме насам-натам колкото си искаме.

Някакви граждани възроптаха срещу старанията на общината, която ни дава цели 30 минути да се прекачим от един транспорт на друг със същото билетче. Неблагодарници! Какво толкова ще им стане да притичат от спирката на трамвая до автобусната спирка, които в повечето случаи са на по-малко от километър една от друга, а пък превозните средства така и така минават на 3-4 минути?

Талончетата, с които пътувахме по-евтино, също отпадат. Крайно време беше. Това, заедно с горното, значително ще облекчи градския транспорт - просто все повече софиянци, ако има накъде да се увеличават, ще си палват колите към работа.

Браво, г-н Бонев!

В тази връзка не е ли още по-добре общината да помисли за пожизнена карта за градския транспорт? Примерно, даваш 10 000 лева накуп, ползвайки 80% отстъпка и се возиш, докато си жив, без страх от контрола?

На мен лично много ще ми липсват хартиените билетчета. Влизането ни в XXI век с тях и милите перфоратори правеха от София място за спиране на времето - истинска туристическа атракция. Само който не е виждал чужденци в столичен трамвай, само той не знае за какво говоря.

Много ще липсват и милите контрольори, когато и ако бъдат премахнати, защото нали сме с най-модерната система вече. Надявайки в последния момент служебните елеци на проверяващи, те безкомпромисно смъкваха всеки авантаджия, който не се движи с тумба малцинствени събратя, разбира се.

Да, гратисчиите бяха изкоренени още в първото десетилетие на XXI век, а поради покачилите се от това приходи общественият транспорт стана чист, приветлив и благоуханен - зиме и особено лете.

Та г-н Бонев със сигурност е прав да твърди, че софийската транспортна система е най-модерна. И със сигурност ще му повярва всеки, който не е ходил по-далеч от Кокаляне.

Защото в Берлин, например, онлайн си купуваш билет, карта или каквото ти трябва - през телефона. Не търсиш будка, а автомати за билети има на всяка спирка. Контрола минава рядко, проверява през телефона ти, но глобите са главорезание.

Не че София и Берлин могат да бъдат съпоставими, но е добре г-н Бонев като прави изказвания, да се съобразява с аудиторията, която не е расла само у Шопско. Неговите позиции напоследък все повече не звучат като "Спаси София", а като "Спаси общината, ръководена от ГЕРБ".

Преди време студенти от Техническия университет бяха разработили приложение, с което всеки столичанин можеше да си пътува като в Берлин. Общината не одобри проекта им, макар да не искаха пари. Милите студенти просто не знаеха каква далавера рутят.

Промените с билетчетата обаче не са проблем на Бонев, далеч не. Те удрят пряко по потребителя, тоест - по всеки от нас. Няма как да се радваме, когато единственият плюс на столичния градски транспорт става минус - най-евтините варианти отпадат и наистина с кола излиза по-евтино. На практика извоюваните отпреди време придобивки минават в историята, при това ни убеждават, че това е в името на светлото бъдеще.

А това няма да направи София чист и красив град, ще увеличи трафика и скоро няма да виждаме Бонев ли говори там отпред или Бай Тошо.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com