Коментар №1 на седмицата: Най-хубавото на новия парламент - Пеевски може да е притеснен

3951
Коментар №1 на седмицата: Най-хубавото на новия парламент - Пеевски може да е притеснен
Снимка: Веселин Боришев

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 11 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Не, не е сеирът. И шоуто не е. Най-хубавото е, че поне по предварителни заявки сега има де факто пълно изравняване от три страни в парламента - ГЕРБ плюс ВМРО, БСП плюс ДПС, всички останали.

При такова позициониране проличава кой колко е майстор в политиката. И колкото и да изглежда невъзможно някой да отстъпи много, в България сме свикнали да виждаме златни пръсти, ръце, крака и задници - най-вече.

Има обаче предпоставка този парламент да свърши нещо много важно, преди да се разпадне - истинска реформа на правосъдието! Повече или по-малко почти всички влезли искат промяна в този сектор - като се почне с поста на главен прокурор. Именно това може да е основа за реална промяна - да се постигне съгласие, дори конституционно, за определяне на правила в съдебната власт, които да не може следващите управляващи, които да са, да променят ей така, лесничко, и изпълнителната власт да определя действията на съдебната. Докато няма правосъдие в България, докато няма всепризнат арбитър, към който всеки може да обърне поглед и да разчита на безпристрастно отношение, няма да стане - това е основата на държавата.

Може би звучи наивно, че сега ще стане. Може би ще се появи типичното българско продажно политическо семе. Може би има твърде много зависимости зад кулисите, за да видим истинска промяна - все някой държи ключа на някого, който би трябвало да е силен единствено с народния вот. Но твърдо вярвам, че времето е неумолимо в тази посока - реформа на правосъдието. При сегашното разположение на силите, дори ГЕРБ и БСП имат силен мотив за нещо сериозно и истинско - да се отърват от сянката на Делян Пеевски. Тази сянка тип "купуваме си главен прокурор за следващите 10 години и никой не може да ни пипне", която последният и поредният коментирал я беше Васил Божков. Нали знаете, че в българския език често говорим в множествено число, когато имаме предвид единствено?! Така че поне за мен големият въпрос сега е дали благодарение на този народен вот, Бойко Борисов няма да бъде по-свободен да преобърне курса, за който се говори много години наред, но да не е толкова свободен, че курсът да отиде изцяло в негова посока. Същото важи и за Корнелия Нинова, която се сети за главния прокурор чак като видя бурния протестен вятър от 2020 година - преди това си мълчеше. Не че можем да сравняваме Нинова с Борисов, но все пак БСП, макар и явно да е в траектория надолу, предопределена от времето, все още остава една от големите политически сили в България.

Да сме живи и здрави, ще поживеем, ще видим!

п.п. Между другото, нека всички партии да се сетят кой е казал, че най-важните избиратели са тези, които още не са на възраст да гласуват. Никоя партия в България не гледа там, където ще е устойчива - при младите. Никоя няма стратегия за това. Но всъщност малко от тези, които виждаме, имат потенциала да реализират една такава стратегия - ако най-сетне се сетят да действат! Иначе и те ще идат в историята, накъдето са се запътили едни днешни политически "гиганти" ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com