Коментар №2 на седмицата: Вятър го вее коронавирусът на бял кон

2482
Коментар №2 на седмицата: Вятър го вее коронавирусът на бял кон
Снимка: iStock

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 5 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

От 8 седмици поред насам тенденцията по отношение на заразата с коронавирус (COVID-19) в България е низходяща. Един вид, оправяме се. За миналата седмица средният процент положителни проби вече стана 5,15%, т.е. с 0,85% по-малко от нивото, при което СЗО препоръчва да почват да се вземат мерки.

Всичко е много хубаво, но ако си помислим, че COVID-19 вече няма да е проблем, да погледнем Индия. Разбира се, има много разлики спрямо там - реално в Индия допреди сегашната вълна нямаше силно разпространение на болестта, а и гъстотата и броят на населението са съвсем различни.

Но - ясно е, че от Индия идва нов вариант на коронавируса. В България се занимаваме с куп глупости, обаче е също толкова ясно, че този вариант почва да се настанява стабилно в Европа и при това положение е въпрос на време да цъфне и тук. Какво ще правим, за да ограничим щетите - вече имаме служебно здравно министерство, министър е д-р Стойчо Кацаров, който много говореше по време на цялата пандемия и в доста случаи посланията бяха в двата полюса. Затова, няколко задочни въпроса:

1. Имаме ли готовност за истински контрол по летищата и на ГКПП?

2. Имаме ли готовност за въвеждане на задължителна 14-дневна карантина за идващи и от Европа, които не са ваксинирани, като освобождаването от такава карантина да става и по-рано, след 5-7 дни, при отрицателен PCR тест?

3. Имаме ли готовност да контролираме такива мерки реално - казвам реално, защото е достатъчно всеки да погледне в Електронния информационен портал и да види сега колко са официално карантинираните и колко са официалните активни случаи - двойна разлика и не в "полза" на карантинираните!

За финал - когато тръгна третата вълна, видимо от февруари тази година, бяхме стигнали седмичен спад от 5,29% положителни проби. Сега сме на 5,15% - само че в болница има над 4800 души, болни от COVID-19, а в началото на третата вълна бяха над 2800. Сами си правете сметката какво би станало, ако позволим четвърта вълна. Големите надежди са топлото време и краят на учебната година - но абитуриентските балове може да се окажат сериозен инкубатор, както се получи миналата година - 6 седмици след 31 май, 2020 година, имаше увеличение на седмична база на случаите. И няма никаква яснота за какъвто и да е контрол на баловете - само пожелания от МВР абитуриентите да са "отговорни". С отговорност я докарахме до второ място в света по надвишена смъртност от тази пандемия! Надеждата пак е, че достатъчно участници в баловете са изкарали COVID-19, за да има епидемичен ефект (за ваксинирани ми е трудно да си представя с всичката истерия по социалните мрежи "аз не съм опитно зайче").

Та в този ред на мисли - някаква реална информационна кампания и дори стимули КАТО ТЕЗИ, за да се ваксинират повече хора, ще има ли? Защото глупостите на досегашното управление за информационна кампания са си просто глупости! Няма какво да откриваме топлата вода - когато искаш да постигнеш нещо, прилагаш принципа на тоягата и моркова. Поне веднъж в България обаче, нека започнем с моркова!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com