Коментар №3 на седмицата: Долу антибиотиците! Минаваме на ракия и чесън

2881
Коментар №3 на седмицата: Долу антибиотиците! Минаваме на ракия и чесън

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 4000 ваши прочитания в Actualno.com.


Не е далеч моментът, в който на българина ще му писне и ще каже и на лекарите, и на фармацевтите да си гледат работата. И ще се лекува или само с природни средства, или в съседните държави. Не е изключено и съвсем да спре да се лекува.

Безобразията в нашата здравна система не са от вчера и е видим само върхът на айсберга. Според мнозина проблемите са започнали още в мига, в който е решено превръщането на здравните заведения в търговски дружества. За аптеките спор няма - винаги са си били такива. Но печалба и болница не просто са думи от различни лексикални пластове, те са и недопустимо съчетани на местна почва.

Вероятно в развитите страни само бедните се лекуват в държавни болници, а частните са за богатите. У нас вече няма разлика, защото в държавните се осъществява частна търговска дейност, а частните здравни единици вземат пари от държавата.

Още: Хаос и обвинения: Лекарите се молят кошмарът с е-рецептите да спре

Затова не може да ни изненада бъркотията от последните дни, породена от електронните рецепти за антибиотици. Лекари и фармацевти се хванаха за гушите и се обвиниха взаимно във всички земни грехове. Че схватката е за пари, е повече от ясно. Въпросът е къде е държавата. И защо, правейки се, че балансира между частния и обществения интерес, тя в крайна сметка обслужва предимно частния?

Всичко започна под благовидния претекст да не се злоупотребява с антибиотиците. Наистина - не е редно. Но дали точно електронната рецепта е най-добрият вариант? Оказа се, че доста хора с предписано антибиотично лечение не са открили въпросния продукт в аптечната мрежа. Или просто така са им казали аптекарите. Връщат ги при лекаря, за да им предпише друг. Кой печели от това разиграване на хората и дават ли си сметка авторите на поредното нововъведение, че точно такива дреболии могат да преобърнат и без това клатушкащата се кола на държавното управление?

Какъв беше замисълът? С електронните рецепти, които са почти 90% от всички, се отпускат лекарствата, за които плаща Здравната каса. Министерството на здравеопазването обаче реши, че белите рецепти трябва да бъдат заменени с електронни за антибиотиците и антидиабетните продукти. Така ще се намали купуването на антидиабетни продукти с цел отслабване, което води до дефицит за реално нуждаещите се диабетици. Наред с това ще се ограничи самолечението, което нанася твърде много вреди на българите - пием в пъти повече антибиотици от средния европеец.

Дотук нещата изглеждаха наистина като грижа, но на третия ден, както става в добрите вицове и в лошите филми, истината лъсна. За пореден път доказахме максимата, че пътят към ада е застлан с добри намерения. На гърба на обикновения човек някакви хора се боричкат за някакви милиони, оставяйки въпросния човек да се оправя, както може.

Още: БЛС обвини аптеките: С е-рецептата лъсна истината за замяната на лекарства

Затова няма да е изненада, ако вместо да се размотава от Лекаря като Точка А до Аптекаря като Точка Б, българинът конструктивно да наблегне на природния антибиотик чесъна, както и на ракията - доказан във вековете дезинфектант, антидепресант и мощен стимулатор за социални контакти.

Рецептите са офлайн и слава богу, не зависят от управленците.

 

Автор: Стефан Стефанов

Още: Лекар за електронните рецепти: Тези, които не работят с НЗОК, как ще изписват лекарства?

Омбудсманът скочи срещу продажбата на антибиотици само с е-рецепта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com