Концесионерът на столичната ВиК мрежа иска удължаване на договора, обещава над 600 млн. лв. инвестиции

2722
Концесионерът на столичната ВиК мрежа иска удължаване на договора, обещава над 600 млн. лв. инвестиции
Снимка: Actulno.com

"Софийска вода" и мажоритарният ѝ собственик "Веолия" (Veolia) кандидатстват за удължаване на концесионния договор със Столична община с още 8 г. До 2034 г. френската компания "Веолия" се ангажира да инвестира 634 млн. лв. в качеството на услугите и на ВиК мрежата.

Това стана ясно на пресконференция на дружеството, която се проведе днес в Пречиствателна станция за питейни води „Бистрица“. Франсоа Деберг – директор на "Веолия" за България и Гърция и председател на борда на директорите на "Софийска вода" - заяви, че до 2021 г. са инвестирали 512 млн. лв. Това е позволило модернизацията на ВиК-инфраструктурата на София и изграждането на повече от 530 км тръбопроводи.

"Веолия" е създадена през 1853 г. и предоставя водоснабдителни услуги на големи градове - с акцент екологична трансформация. Със своите 220 хиляди служители в повече от 50 страни френската компания създава и предоставя кардинални решения в сферата на управлението на водите и отпадъците. През 2021 г. предоставя питейна вода на 79 милиона души и канализационни услуги на 61 млн. души.

В България дейностите ѝ започват преди 25 г., а акционер в "Софийска вода" заедно със Столична община става през 2010 г. Тогава дружеството има дълг от 142 млн. лв. и загубите на вода са 60%. "12 г. по-късно изминахме един забележителен път. Ускорихме намаляването на загубите, което днес ни позволява да имаме по-голяма сигурност за водоснабдяването. Производството на зелена енергия в пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово е еталон за енергийна ефективност, ЕК признава това. 90% е клиентската удовлетвореност през миналата година", отбеляза Деберг.

"Достъпността, енергийната ефективност и управлението на разходи и инвестиции ни позволи да сме единственият оператор през 2022 г., който не заяви увеличение на ВиК услугите, независимо от тежката икономичека ситуация. През 2022 г. успяхме да запазим за нашите клиенти най-ниските цени на ВиК услуги предвид средните за операторите в България", добави той.

И потвърди, че "Веолия" би желала да продължи до 2034 г. да инвестира 634 млн. лв., за да подобри качеството на услугите и на мрежата. "За да имаме възможност да разширим канализационната мрежа, да станем до 2025 г. напълно енергийно неутрални, да продължим да модернизираме ВиК инфраструктурата на София, която е публичен актив, принадлежащ на Столична община и на гражданите", каза Деберг.

Инвестициите ще възлизат накрая около 1,15 млрд. лв., откакто "Веолия" е поела управлението на "Софийска вода" през 2010 г. Деберг каза, че целта е през 2034 Столична община (СО) да наследи "един модерен и иновативен ВиК оператор, вдъхновяващ най-добрите европейски практики". "Желаем София да се превърне в един по-зелен, по-умен и по-устойчив град", каза още директорът на френската компания за България и Гърция.

Изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев потвърди, че искат да продължат успешното публично-частно партньорство със Столична община. "Увеличихме инвестициите с почти 60% - което е 42 млн. лв. на година – спрямо предния концесионер. Намалихме авариите наполовина, станахме 85% енергийно независими и спестяваме 85 000 тона вредни карбонови емисии годишно. Намалихме загубите на вода от 60% до под 40% за 11 г. "Сохийска вода" изплати дълга си, натрупан от предишния мажоритарен собственик, през 2021 г. Имаме и приложение за електронни плащания на клиентите - "Моята вода"", отчете той.

С удължаването на концесионния договор "Веолия" и "Софийска вода" се ангажират да инвестират 53 млн. лв. годишно – 11 млн. от тях в нова канализация всяка година. "За да гарантираме високото качество на водата в София, да дадем пример за превръщането ѝ в зелена столица на Балканите", отбеляза Тренев.

Спестените количества вода сега са 78 млн. куб. м, което е консумацията на София за една година. Целта на инвеститорите е загубите да са под 30% до 2034 г., "за да се сравняваме със западноевропейските държави". "Правим два пъти по-малко аварии в сравнение с 2010 г. Спираме по-рядко водата на клиентите, разкопаваме по-малко улици, защото работим с иновативен софтуер. Сред водещите страни в Европа сме по качество на питейната вода, тя е на световно ниво в София", отбелязаха те.

Цената на водата в София няма да се увеличава тази година

Цените на ВиК услугите в столицата няма да се увеличават тази година. Това съобщи изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Трен...

"В енергийна независимост сме вложили най-много усилия. До 2040 г. всички големи пречиствателни станции в Европа трябва да покриват изцяло своите енергийни нужди – ние сме го постигнали", стана ясно още от "Веолия" и "Софийска вода".

Инвестирани са 11,4 млн. лв. за канализационни проекти, 28% от инвестициите отиват за тях.

Оползотворяването на утайки при процеса на пречистване на отпадъчни води е също важна част от бизнес плана. Към 2026 г. целта е 100% от генерираните утайки да бъдат оползотворени.

Стана ясно още, че ако "Софийска вода" изпълни по-малко от 85% от инвестиционната програма, ще има забрана за разпределяне на дивидент от гледна точка на концесионния договор. С удължаването му също така се приема, че икономическият баланс на концесията – тъй като той е нарушен – ще се възстановява частично, но "Веолия" няма да има претенции за пълното възстановяване на икономическия баланс.

"За 2022 г. не бяхме предвидили увеличение на цената на водата. Тя със сигурност ще бъде по-ниска от това, което са поискали другите водни оператори. В проекта на бизнес план, който предадохме миналата година към СО, общото кумулативно увеличение беше 11%. Знаете, че инфлацията е бурна и със сигурност ще има някакво отражение, но то няма да бъде по никакъв начин поради инвестициите, а ще отрази инфлационните процеси", обясниха инвеститорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...