Конфликт пред СУ: Студенти самоинициативно пазят реда и гонят "провокатори"

31870
Конфликт пред СУ: Студенти самоинициативно пазят реда и гонят "провокатори"
Снимка: Протестна мрежа

Конфликт възникна в двора на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където са се събрали протестиращи студенти в подкрепа на окупацията на университета, предаде „Фокус”.

В момента Академичният съвет заседава извънредно във връзка с действията на студентите. Цялостната окупация на Ректората е с искане оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Клисарова: Политиката вън от университетите

Университетът като институция е над политиката и в него не бива да се прави политика, каза днес в Шумен министърът на образованието ...

Докторантът в Софийски университет Борис Боев прочете декларация на затворения вход на Ректората, в която се обяви против окупацията и призова да се сложи край на това. Събралите се протестиращи студенти в подкрепа го нападнаха със скандиранията - „Махай се”, „Провокатор” и „Червени боклуци”.

Студенти, облечени с жълти жилетки с надпис „Охрана”, решиха, че ще изведат обявилия се против окупация докторант и придружаващите го хора. Те помолиха да няма насилие и ескортираха противниците на обсадата на университета до оградата, зад която също са се събрали много хора в подкрепа на окупацията.

Подобно на НСО протестиращите студенти наобиколиха Борис Боев и го съпроводиха.

По информация на "Протестна мрежа" районът не се охранява от полиция и затова се е наложило студентите да вземат нещата в свои ръце.

ДСБ иска разследване на атаката срещу студентите

Незабавно разследване на атаката срещу протестиращите студенти в Алма Матер поискаха от ДСБ. Според тях зад безпрецедентните набези в ...

След случката един от организаторите на окупацията Кирил Чуканов прочете пред представителите на медиите декларацията, с която протестиращите студенти призовават всички събрали се да не се поддават на провокации и да няма насилие.

В сградата на Ректора продължават да се допускат само студенти, които трябва да предоставят заверени студентски книжки. Заседанието на Академичния съвет все още продължава. Стана ясно, че на заседанието на съвета има представителни на студентите, но те нямат право да се изказват.

Студентите обявиха, че в 17.00 часа ще излязат със своя позиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com