Краят на панелките настъпва след 10 - 15 години

21762
Краят на панелките настъпва след 10 - 15 години

Панелните сгради, чието строителство е започнало през 1962 година и досега не са поддържани, ще започнат да създават големи проблеми след 10-15 години, смятат експерти. Средният живот на една сграда от този тип е 50 години. Конструкторите смятат, че въпросните сгради могат и да издържат 100 години, но това зависи от състоянието на заварките и на изпълнението и поддръжката.

Ако има корозирали връзки, сградата трябва да се реновира, каза пред bTV доц.д-р инженер Чавдар Колев. Ако сградите бъдат оставени на самотек, действително ще се амортизират, допълва експертът, предаде БЛИЦ.

Панелите като елементи са изработени много добре, но при сглобяването им са участвали всякакви строители и състоянието им е неясно, казва доц. инж. Йордан Милев от УАСГ. Той даде пример с училище във Връбница, което е щяло тотално да се разруши само заради една поддала връзка. Проверката на състоянието на всички такива сгради обаче е много трудоемка, казва инженерът. Изискват се специализирани уреди и достъп до всички жилища, които трябва да се разбият, за да се види какво е състоянието на връзките. В много държави е процедирано точно така.

Не може да се каже, че положението е страшно, успокои доцентът, като изтъкна, че при силен трус между 5 и 10 процента са сградите, които ще пострадат по-сериозно. Той обаче изтъкна, че у нас това не може да се каже със сигурност, тъй като никой не знае какво е състоянието на блоковете.

У нас сградите са проектирани да издържат на земетресение 7-8 пъти по-силно от последното, което бе с епицентър в Перник. Всички сгради са издържали, но някои са получили повреди, което е притеснително, посочи инж. Милев.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com