Красимир Симеонов: В руското общество, както и в руското кино, понятието "свобода" не съществува (ВИДЕО)

3203
Красимир Симеонов: В руското общество, както и в руското кино, понятието "свобода" не съществува (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров разговаря с режисьорът Красимир Симеонов за руското и съветското кино.

„Българските киносалони биваха заливани с огромен поток съветски филми, които главно бяха лъжливи и представяха една много изопачена картина на нещата. Когато пораснах малко открих, че в почти абсолютно всички т. нар. съветски филми има един циркаджийски елемент. Тази продукция, с която ние бяхме заливани, действително беше много потискаща в сравнение с беглите лястовички, които се появяваха – американски, италиански, английски филми.“, си спомня Красимир Симеонов.

„Филмите, които ние гледахме бяха по същество доста примитивни, доста биполярни, насочени срещу всякакви врагове. Примерно, филмите за Втората световна война, на тях са избити около 83 милиона германски войници, като ги гледам и пресмятам, което беше малко пресилено, и Германия беше главният враг. Изобщо това е характерно - в основата на комунистическата система лежи лъжата. А в изкуството лъжата моментално блесва. Тя, така да се каже, просиява.“, казва режисьорът. Още: Д-р Румен Хичев: Дезинформацията е опасна, както на индивидуално ниво, така и за обществото като цяло (ВИДЕО)

„Руснаците обърнаха огромно внимание своето кино. Направиха навсякъде невероятни студия и заснемаха все повече и повече филми, защото наистина руският народ живееше на доста примитивно ниво. И защо най-важно е киното? Защото отиваш, гледаш и попиваш, и гледаш да не разсъждаваш. Попиваш някаква информация, някаква най-вече агитация, реклама един вид, която е необходима за да могат да им бъдат промити до голяма степен мозъците. И затова най-важно е киното и цирка. За съжаление, те от повечето техни филми направиха циркове. Погледнете филмите на Никита Михалков например, докато филмите на брат му, който отиде в Холивуд, Андрей Кончаловски, там нещата са съвсем по друг начин. Ще кажете: холивудска щампа, но не е точно така.“, разказва Симеонов.

„При руснаците всичко е пропаганда и агитация. Пропагандните филми на Сергей Айзенщайн - „Иван Грозни“, който определено е антибългарски филм и „Александър Невски“ - всичко общо взето е лъжа там, всичко е доста измислено чисто исторически, а и сътворено невярно и неточно.“ Още: Иван Сотиров: ПП-ДБ заслужаваха "на косъм" да спечелят, за да разберат, че не може да се върви по този начин (ВИДЕО)

„Висшата форма на проверка за един филм е да го гледате пак след 10, 20, 30 г. или колкото е възможно. Тогава вече се вижда. Гледайки съветското кино, ние виждаме как една безнадеждно остаряла, разръфана червена завеса на цирка се вдига и се показва мечка, която кара велосипед.“, заявява режисьорът.

Повече за лъжите и откраднатите сюжети в руските и съветските филми, такива като „Ирония на съдбата“, „Кавказка пленница, „Операция Ы ” и други интересни факти ще научите от видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com