Кунчев: 3 - 4% от българите са имунизирани срещу грип, което е сред най-ниските показатели за Европа

1672
Кунчев: 3 - 4% от българите са имунизирани срещу грип, което е сред най-ниските показатели за Европа
Снимка: БГНЕС

Между 3% и 4% от населението се имунизира срещу грип, което е от най-ниските показатели за Европа. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Продължава нивото да бъде изключително ниско. Имайте предвид, че в развитите европейски страни, особено във Великобритания, Испания, Холандия, достигат нива до 70-80%, не от цялото население, а от рисковите групи. То и за тях е най-важно, идеята е да предпазим тези, за които грипът би представлявал сериозен здравословен проблем“, коментира д-р Кунчев.

Попитан може ли да спадне още доверието на хората към ваксинирането с оглед на това, че през тази година прокуратурата повдигна обвинения на здравния министър Петър Москов за турските ваксини, той отговори, че не би правил такъв паралел. „Нивото на доверие в държавните институции е достатъчно ниско. Виждате 3-4% покриваемост с тази ваксина е изключително нисък процент. Така че надали ще има пряка връзка, но разбира се, всеки един допълнителен скандал или слухове, влияят допълнително отрицателно“, допълни д-р Кунчев и добави, че не е негова работа да обсъжда темата, тъй като служебните му задължения не са свързани с този въпрос, предаде Фокус.

Той посочи още, че в началото на новата 2017 г. няма да има нова грипна епидемия, а ще е продължение на тази, която сега започна, тъй като остава само седмица до края на годината.

„Явно е, че за повечето райони епидемични нива ще бъдат достигнати в началото на януари. Така че може би ще завърши в рамките на януари месец навсякъде в страната и тогава ще отчетем и какви са били нейните характеристики в сравнение с други години“, каза още д-р Ангел Кунчев.

Вирусът „Хонконг“ неочаквано подрани не само в България, но и в цяла Европа, допълни той.

Одитен доклад критикува готовността на ЕС да реагира бързо при пандемии

Има сериозни слабости в стратегията на ЕС да предпази гражданите от Съюза от пандемии на заразни болести. Това е заключението на Европе...

„Ако трябва най-точно да опишем ситуацията, сме в началото на сезона, нормална грипна епидемия, доколкото може да бъде нормална една епидемия, предизвикана точно от очаквания щам. Този, който Световната здравна организация още февруари, март предрече, че ще е водещ. Наистина така се оказа. На практика във всички положителни проби, които имаме от последните 2-3 седмици, изолираме основно него. По-късно вероятно ще се прибавят и отделни случаи, причинени от познатия ни свински грип „Калифорния“, но в много по-малка степен. Явно, че тази година основно ще се срещаме с „Хонконг“. Неочакваното е, че той подрани тази година не само при нас, но и в цяла Европа. Това, което обикновено се случваше края на януари, сега се случи края на декември, точно по празниците“, обясни д-р Кунчев.

Той уточни, че няма нещо особено в протичането и е един класически тип вирус, като клиничната картина, която предизвиква също е класическа – остро начало на фона на много добро здраве.

„Човек изведнъж се събужда и разбира, че е болен с висока температура, силна отпадналост, силно проявено главоболие, болки по ставите и мускулите. До такава степен са проявени симптомите, че почти във всички случаи се налага 2-3 дни да останем на легло, на домашен режим. Това донякъде е добре и за него, за да не се развиват най-често срещаните усложнения като пневмонии, бронхити, а и с оглед да предпазим от заразяване по-голям брой хора. В някои области почти са достигнати епидемични нива над 200-220 на 10 000, основно в Южна България, Пловдивско, Старозагорско, но също и в Добрич. Всъщност оттам започнаха първите по-чести случаи. Знаете преди 2 седмици в Балчик се наложи да се затворят училищата. Сега това става и в Пловдивско, Старозагорско, Хасковско, Габрово. Очаквам, че през следващите 1-2 седмици динамично ще се развива ситуацията и ще бъдат засегнати и други райони“, коментира д-р Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор поясни, че не е лесно опазването от грип, поради простата причина, че е много ефективен въздушно-капковият механизъм на предаване и ако има източник на зараза около нас, действително бързо и ефективно той го предава на много хора. „Дали това се случва вкъщи в семейството, дали в колектива, в който работим, някъде в офиса, магазина, или в градския транспорт, всъщност за минути става заразяването. Мога да препоръчам при по-възрастни хора, тъй като и без това те са по-рисковата група, доколкото е възможно да ограничат излизането и контактите си с оглед да избегнат заразяване“, каза още д-р Ангел Кунев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com