Кураж, умираме, другари

10130
Кураж, умираме, другари
Снимка: iStock

Оптимистите казват, че всяка глупост си има граници, но не. Всеки, който има търпението да чуе тази песен, ще разбере, че има по-страшно от коронавируса. По съдържание творбата е съизмерима само с извънредното ни положение и с непреходния български соц.

И нищо чудно. Звезди на българската естрада от Татово време, както изглежда, охотно участват в песента „Кураж“. Ефектът обаче, ако се съди по отзивите в социалните мрежи, далеч не е окуражаващ. Певците, които сигурно все още са нечии любимци, би трябвало да запазят поне част от добрия си (някогашен) вкус и да направят от творбата нещо поне прилично, а не повод за допълнително омерзение и смях. Остава само да се надяваме, че и в тяхното поколение има певци, които не биха участвали в такова нещо и за всичките пари на света. Отдалите гласовете си за тази „кауза“, както можете да видите, са Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Джина Иванова, Христо Кидиков, Искрен Пецов, Сунай Чалъков. Само нерушимият Веско Маринов тежко липсва в тази песен. Но стилът и ефектът са същите, както в покъртителния му хит „Нашата полиция ни пази“.

Да отдадем дължимото на текстописеца и композитора, като не спестим имената им. Идеята и текстът са на Иван Беловски, а музиката и аранжиментът – на Камен Николов. И те, и певците, да са живи и здрави. Да се сбъдне пожеланието им: "Нека тази творба остане за поколенията, като свидетелство за нашия живот по време на Корона вируса!" Цитатът е точен, а правописът - запазен. А ето още „свидетелства“, подбрани от жизнеутвърждаващия текст на творбата: "старици, провесили сухи ръце, потъват в земята със черно лице", "невидим убиец е тръгнал в обход" и "с начало прокобно, ще има ли край".

Тежкото соцклише шества в текста подобно на коронавирус. Колеги сполучливо сравниха съдържанието и мелодията с най-добрите образци, представяни на някогашния фестивал на политическата песен „Ален мак“. Други – със също толкова потресающите „Мелодия на годината“ и „Златен Орфей“. Слава Богу, по-младото поколение българи вече не ги помнят. Е, ако не запомнят „Кураж, сънародници“, поне за малко хубаво ще се посмеят.

В колективната беда на социалната изолация се роди една спонтанна свежа идея: Нека всички брифинги на щаба и правителството започват и завършват с тази песен. Така ще пребъдат талантите, които я сътвориха.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com