X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 април

4948 0
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 април
Снимка: iStock/Guliver
Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 00:00 ч., 10 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 635 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 11 нови случая, като 7 са в София, 1 в Смолян и 3 във Велико Търново, съобщиха от МЗ. Най-младият пациент е на 1 година, а най-възрастният - на 90г.

🔘 Общо 18 502 проби са направени до този момент в лабораториите в страната. Под карантина са общо 70 655 души у нас.

🔘 231 са хоспитализираните с COVID-19, от тях 33 са в интензивни отделения и клиники. "Включително един интубиран пациент във ВМА, който е заразен по време на химеотерапия. Съвсем прясно опериран от карценом на дебелото черво. Спомняте си, това е една от най-рисковите групи", обясни проф. д-р Мутафчийски.

🔘 54 са излекувани до момента. Изписани са 6 пациенти за последните 24 часа. Общо излекуваните до момента са 35 мъже и 19 жени. Това каза по време на редовния сутрешен брифинг в МС генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Средната възраст на изписасните пациенти е 37  години.

🔘 Първи смъртен случай в Сливен - жена на 44 години, с двустранна бронхопневмония. Тя е била на хемодиализа и със съпътстващи заболявания, потвърдиха от МБАЛ "Д-р Иван Селимински". С нея починалите пациенти, при които е установен COVID-19, стават 25. Очакват се и резултатите от проверка на смъртен случай на пациент в Александровска болница, който не е бил с подозрения за коронавирус, но след интубиране е починал. Проверява се дали е бил болен от COVID-19.

🔘 33 души са заразените медицински работници до момента. Новият случай е жена, лекар интернист без данни за контакти с пациенти. До момента в Спешната помощ в София са открити 8 заразени медици

🔘 Новите три случая на коронавирус във Велико Търново са без симптоми и са поставени под карантина, съобщи "Фокус". Става въпрос за двама съпрузи и детето им. Семейството се е прибрало преди няколко дни от чужбина.

🔘 Тестването във Банско ще започне най-рано понеделник, вторник, защото все още бързите 1000 теста не са у нас. В същото време се оказа, че все още няма и ясен план кой ще бъде изследван. Това стана ясно от думите на проф. д-р Мутафчийски днес.

🔘 Започна тестване за COVID-19 на журналистите в МС с бързи тестове.

🔘  Транспортна полиция ще започне проверки на маршрутките, пътуващи от Перник за София - това стана ясно от сутрешния брифинг на Кризисния щаб в МС, след сигнал, че до момента никой не ги следи и спира за проверки по КПП-тата.

🔘 София: Започва изследване на служителите на "Социален патронаж" и Общинска полиция. В момента София е най-голямото огнище на коронавирус в страната - в момента в столицата има 370 случая общо, каза проф. д-р Мутачийски. Столична община стимулира финансово независими творци с програмата "Солидарност в културата"

🔘  Зоните за паркиране в София остават безплатни до 20 април включително. Това реши на заседание днес Столичният оперативен щаб. Синята зона в Пловдив също ще е безплатна, като там това решение на щаба ще важи до 13 май.

🔘 Хронично болни остават без лекарства, фармацевти чакат още указания от НЗОК

🔘 Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност. В същото време в прогноза от Вашингтон се твърди, че по време на пикът в България в края на април, у нас няма да има достатъчно респиратори. Вредят ли реписраторите? "Това не е точно така, дори бих казал, че е изключително грешна теза. Факт е, че не може да се избегне интубацията в критиченн момент. Възможно е да не бъде избързвано, но настъпи ли моментът на интубация, тя с нищо не може да бъде заместена", отговори проф. д-р Мутафчийски.

🔘 Защитни облекла за личните лекари: "България все още не изнася защитни облекла, защото все още не е наситила собствения си пазар с такива." Независимо от броя на пациентите в интензивните отделения екипите са поне два и се сменят, те трябва да се обезпечат. Едва след като се покрият спешните нужди, личните лекари ще видят защитните облекла по маказините и ще могат да си ги купят. За момента личните лекари имат нужда от маска, очила и ръкавици, категоричен беше проф. Мутафчийски.

🔘 Борбата с коронавируса изисква общи усилия, сътрудничество и солидарност. Това беше общата позиция на държавните глави на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, които проведоха днес телефонен разговор по инициатива на турския президент.

🔘 Нов единен държавен портал за коронавируса - обобщена информация

🔘 Новото приложение за борба с коронавируса ViruSafe вече е налично

🔘 Къде можем да си направим тест за коронавирус (списъци)

🔘 Българска ваксина срещу коронавируса - търси се държавно финансиране

🔘 Роди се бебето, което получи разрешение от ген. Мутафчийски "да излезе"

🔘 Ред, сигурност и глоби: Глобиха семейство с 600 лв., разхождали кучетата си в Морската градина; Хоро по време на карантина в Петрич, последиците; Глоба от 5000 лв. получи собственик на фитнес в Пловдив

🔘 Заработи платформа за гражданските права в извънредно положение

🔘 Ветеринари поискаха оставки в Агенцията по храните и на заместник-министър

🔘 Купуваме 30 000 PCR теста, нови правила за работа в селското стопанство

🔘 Борисов от Хасково: Преправяме икономиката, работим за еврозоната (ВИДЕО)

🔘 По време на предстоящите Великденски празници в храмовете ще се допускат само хора с лични предпазни средства, съобщиха от полицията. Празниците ще преминат в условията на извънредно положение и ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус. Ето защо главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов призова гражданите да бъдат дисциплинирани и да не опитват да изпробват доколко органите на МВР са в състояние да контролират всеки.

🔘  Икономика: Търговските вериги са против регулациите на държавата; Спешни мерки за подпомагане на част от земеделския сектор са внесени в МСМинистър Банов представи спасителните мерки на държавата за културата ; Ричард Алибегов: Няма никакви мерки за малкия и среден бизнес, трябват ни спешно като отворим; Сачева: 72 000 са безработните от началото на извънредното положение

🔘 Затягат мерките за превенция от коронавирус на пазарите

🔘 Религия: Според Ловчанският митрополит Гавраил пандемията не е предвестник за края на света ; Община Ловеч излъчва честванията за Лазаровден и Цветница онлайн ; ВИДЕО: Бойко Борисов и митрополит Гавриил убиват мозъчни клетки - за коронавируса и вярата

🔘 Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем

🔘 Иновация, която може да помогне срещу коронавируса

🔘 Шест начина да се справим с тревогата

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘  Die Welt: В ЕС свършват лекарствата за интензивна терапия

🔘 Испания продължава да води убедително е най-напред по брой официално регистрирани случаи на COVID-19 в Европа. Болните там според „Джонс Хопкинс” са 157 053 т.е. 523 нови случая за 24 часа, смъртните са над 15 970, което прави около 650 смъртни случая за денонощие. Коефициентът на смъртност е вече 10%. За оздравели се считат 55 668 т.е. 4000 нови, но над 7300 са в състояние, което налага болнично лечение. Снощи испанският парламент гласува да удължи извънредното положение в страната до 26 април. Само около 40 от 350 народни представители присъстваха в залата, а останалите проследиха дебатите дистанционно и гласуваха онлайн. В Испания извънредно положение беше въведено на 14 март.

🔘 В Италия официално потвърдените случаи са 147 577, т.е. новите са 3 951 и засега тенденцията се задържа около това число. Смъртните случаи обаче са 18 279, т.е. 610 нови, което е леко увеличение спрямо положението отпреди 24 часа, и коефициент на смъртност 12,73%. Оздравелите са 28 470 т.е. почти 2000 нови такива случая, а в критично състояние са 3605 души. Италия може да вдигне карантината на 3 май

🔘 Франция вече изпреварва Германия и случаите са 124 869 т.е. над 7 000 нови, като смъртните са 13 197. Статистиката от там обаче изглежда силно компроментирана заради старческите домове и неяснотата какво се случва там!

🔘 В Германия случаите според "Джонс Хопкинс" са 121 045 т.е. над 2 800 нови, а смъртните са 2 728 т.е. 121 нови и вече коефициент на смъртност от 2,05%. За оздравели се смятат между 52 400 и 57 700 души т.е. между 3000 и 6000 нови такива случая.

🔘 Във Великобритания болните са вече 73 758, т.е. нови над 8 600 случая поне. Смъртните случаи са почти 9 000 т.е. близо 1000 за денонощие, оздравелите са между 350 и 2000, тук точна статистика няма. Борис Дожнсън е изведен от интензивното отделение и вероятно ще се върне на работа след месец

🔘  Турция е в тежко състояние - 98 души са починали от коронавирус в Турция през последното денонощие. Така общият броя на жертвите в страната достигна 1006 души, съобщи днес турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

🔘  В Румъния потвърдените случаи са 5202, т.е. 441 нови за денонощие. Смъртните са между 229 и 249, като второто число е на "Джонс Хопкинс". За оздравели се считат 647 т.е. 120 нови, а в интензивно отделение са 119 души. В Daily Mail се появи информация за заразени 10 бебета с коронавирус от лекари. Твърди се, че заразените бебета са се появили на бял свят в болница в Тимишоара. Причините за заразяване на кърмачетата се изследват. Всички, освен едно новородено, вече са в изолация у дома, заедно с родителите си. Румъния спира износа на зърнени храни

🔘 238 нови случая на коронавирус са регистрирани в Сърбия, което заразените в страната са вече общо 3105. Общият брой на починалите достигна 71, като средната им възраст е 62,9 години.

🔘 56 са новите случаи на заразяване с коронавируса през последното денонощие в Гърция. С тях общият брой на заразените в южната ни съседка достигна до 2011. Нови 3 смъртни случая бяха регистрирани днес в страната. Така жертвите на COVID-19 в Гърция вече са 90. Похвала за Гърция - реагира най-добре на коронавируса в еврозоната

🔘  В Хърватия потвърдено болните са 1407 т.е. 63 нови, от които има 20 смъртни случая т.е. 1 нов и вече 219 оздравели.

🔘  В Северна Македония потвърдените случаи са 663 т.е. 46 нови, от които 30 смъртни т.е. 1 нов и 37 оздравели. Скопие оставя строгите ограничения за Великден

🔘  В Албания – 409 случая т.е. 9 нови, от които 23 смъртни т.е. 1 нов и 165 оздравели.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Над 1 600 000 станаха потвърдените случаи на зараза с коронавирус в световен мащаб, показват актуализираните данни на американския университет "Джонс Хопкинс". Между 354 400 и 357 600 от тях са оздравелите, а смъртните са вече между 94 150 и 95 700.

🔘 САЩ продължават да са далеч напред на първо място с нови потвърдени над 33 000 случая за денонощие, което прави над 465 300 заразени. Смъртните случаи са 16 672 т.е. 1783 за денонощие и Америка твърдо заема второто място в света по този показател след Италия, но наваксва бързо. За оздравели се считат 25 690 души, според „Джонс Хопкинс”, т.е. нови около 1600. Според американския президент Доналд Тръмп това е „пикът на епидемията”. "Ние сме на върха на кривата. Сигурен съм в това. В някои райони има спад, вече започнахме този процес", каза той на специална пресконференция. Според вицепрезидента Майк Пенс, който участва в пресконференцията, в регионите, където ситуацията с коронавируса е най-остра се забелязват признаци за стабилизация. Пенс посочи като примери Ню Йорк, Денвър и Луизиана. Оказа се, че журналистите, които присъстват на брифинги, давани от Доналд Тръмп, ще бъдат тествани за коронавирус. "Асоциацията на кореспондентите на Белия дом съобщава, че всички присъстващи журналисти ще преминат експресен тест за коронавирус преди брифингите. Резултатите ще бъдат известни преди началото на брифингите", се казва в съобщението на пресслужбата на Белия дом. Броят на журналистите на брифингите в Белия дом вече е строго ограничен и регламентиран и те са на безопасна дистанция един от друг. По-рано заместник-говорителят на Белия дом Джъд Дир обяви, че лекари и служителите по сигурността ще проверяват за наличието на коронавирус у всеки, който може да се намира в непосредствена близост до Доналд Тръмп или вицепрезидента Майк Пенс. Коронавирусът: В Ню Йорк са принудени да погребват жертвите в масови гробове (ВИДЕО)

🔘 Знаело ли е американското разузнаване за коронавируса още през ноември

🔘 В Китай има само 76 нови случая за последните 24 часа, като те са вече 82 885. От тях обаче 77 679 са оздравели, т.е. огромно мнозинство. Починали са 3339 т.е. няма нов смъртен случай и под 2000 са все още болни. Автомобилният пазар в Китай се възстановява

🔘 В Южна Корея случаите са 10 423 т.е. само 39 нови за денонощие, а смъртните са 204, т.е. няма нови. Оздравели обаче 6973 т.е. над 68% и коефициент на смъртност 1,96%. Днес стана ясно, че повторни тестове са открили коронавируса в 91 южнокорейци, които вече бяха освободени от карантина. Все още не е ясно дали те са били заразени отново или се е активизирала старата инфекция.

🔘 В Русия потвърдено болните са вече 10 131 т.е. 1459 за денонощие, което е най-големият скок за 24 часа, откакто се води официална статистика и е поредно доказателство, че епидемията там почва да удря по-сериозно. Смъртните случаи са 76 т.е. 13 нови, но коефициентът на смъртност е 0,75%. Оздравели са 698 души т.е. 118 нови. В Москва намериха начин да лъжат карантината заради коронавируса

🔘 В Иран официално болните са 66 220, от които оздравели са 32 309 т.е. около 2600 за последното денонощие, а смъртните са 4110 т.е. 117 нови. Хората, нуждаещи се от болнично лечение са над 3900, а новите случаи за денонощието са малко над 1600.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 Ето защо трябва да носим маска

🔘 Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове

🔘 Започнаха тестове с доброволци на ДНК ваксина за COVID-19

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин у нас, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Ветеринари алармират, че масово се търси лекаството срещу краста, за самолечение от хора. Лекарството е опасно за хората, то е за животни. Днес ще има среща при премиера Бойко Борисов с технолози за обсъждане на лекаства и бъдещи ваксини от всички, които се разработват в момента, с български учени. "Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус", подчерта и премиера Бойко Борисов на сутрешния брифинг на 8 април." Поддържаме връзка с Италия и там сме заявили желание за закупуване, след като минат техните тестове и е вече е ясно, че това е лекарство", обясни той. Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Още детайли от проф. Иво Петров.

🔘 Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ни, Българският тест за коронавирус: Ето какво представлява

🔘 Съвети за хората със сърдечни проблеми

🔘 Колективен имунитет? Доц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще загинат повече хора. Той защити тезата си за постигане на колективен имунитет. Борисов му отговори: Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Започна тестването на 1000 души в Банско след карантината

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Народните представители решиха да удължат извънредното положение в страната до 13 май. Решението им дойде в момент, когато стана ясно, че сред депутатите има трима, болни от коронавирус. Припомняме, че от 13 март България е в извънредното положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Народните представители приеха и актуализация на бдюжета.

🔘 Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено на извънреден брифинг в Министерски съвет.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Здравният министър Кирил Ананиев отмени всички въведени досега полицейски часове по места. Това стана с нова заповед, в която предимно се охлабват условията за работа на фермерските пазари и на селскостопанските предприятия. Коментарът:  "Препоръчваме ограничителните мерки да останат в сила поне до Великден", каза проф. Мутафчийски. "Броят на заболелите в световен мащаб не намалява, а намалява броят на заразените за денонощие. Тенденцията се забелязва в Италия, в Китай няма смъртни случаи, но има заразени нови. Намаляват заразените в Испания. В САЩ обаче се развиват много бързо. При нас като че ли удържаме положението и се наблюдава тенденция за задържане.", обобщи генерал Мутафчийски, началник на Кризисния щаб към Министерския съвет в България. С тези думи той коментира и фактът, че СЗО заговори за поетапно облекчаване на ограничителните мерки в световен мащаб.

🔘 Ананиев временно забрани влизането в България: целта е да се спре потокът от "безцелно пътуване към страната", ограничението важи за граждани на държави извън ЕС. "Няма нищо ново във заповедта, просто са обобщени мерките, които важат до момента", обясни проф.д-р Мутафчийски.

🔘 Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от 4.04.2020г.. Става въпрос за 1700 души персонал, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 Има вече 4 държави, от които българи с изтекли документи могат да се приберат в България

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите. Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност

🔘 Вирусът SARS-CoV-2 има три основни типа, става ясно от доклад, публикуван в списанието на Американската академия на науките.

🔘 Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

🔘 Японски учени проследиха как девет антиретровирусни лекарства действат върху клетки, заразени с новия коронавирус. Те са открили, че едно от лекарствата, нелфинавир, дори в ниски концентрации блокира образуването на нови вирусни частици

🔘 Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19, Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално