Лазаров въобще не бил питан за операция "Червеи", твърди Рашков

11917
Лазаров въобще не бил питан за операция "Червеи", твърди Рашков
Снимка: БГНЕС

Настоящата дирекция „Сигурност” в МВР е заявител на СРС-тата, станали известни като разработката „Червеи”. Съдия от Софийски градски съд е разрешил следенето в по-голям от максималния възможен срок, като то е било извършено от специална структура в ДАНС. Въпреки изрично разписаното в закона, искането не е било съгласувано с главния секретар на МВР. Това стана ясно от думите на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков пред БТВ. „Лазаров няма какво да отрича, той въобще не е питан”, заяви бившият шеф на следствието.

По думите му изначално искането за прилагане на специални разузнавателни средства е страдало от „общата болест” да се неглижират законовите изисквания. Рашков подчерта, че ръководителят на структурата е можел да отстрани недостатъците, но след това съдията трябва да контролира.

Бойко Рашков разтревожен от записа на Борисов, Петков и Първанов

"Нашите деца ще живеят в един много по-демократичен свят, това е тенденцията - издигане на правата на човека на пиедестал, това е истор...

Той уточни, че става въпрос за магистрат от СГС, като по закон това е или председателят (Владимира Янева), или упълномощен от него заместник.

Общо осем нарушения са извършени по случая "Червеите". Рашков уточни, че подобни проверки са извършвани по друг повод, но точно с такова нарушение за такъв срок, с който са надхвърлени законовите лимити от време, не са се сблъсквали досега.

„Що се касае до тази проверка, получихме сигнал от Министерство на вътрешните работи. Извършихме проверка както в министерството, така и в структурата, която практически е прилагала специалните разузнавателни средства. Това е Държавната агенция „Национална сигурност”, заяви Рашков. Той подчерта, че е извършена документална проверка и там, където е било възможно са проведени разговори с някои служители, които имат отношение към случая.

„От проучванията, които ние направихме и които обсъдихме, направихме изводи за няколко нарушения, които са извършени и те са 8 на брой. Едно от нарушенията е обща болест на специалните разузнавателни средства в цялата страна”, уточни Рашков.

Борисов се опасява, че с "Червеите" са заличени важни криминални регистрации

Поредният скандал с подслушване, който се превърна в централна тема за държавата, стана тема и на днешното заседание на Министерския съ...

Той посочи, че се неглижират законовите изисквания, когато се оформя искането до съда. По думите му, законът е много детайлен и изчерпателен какво трябва да съдържа един такъв документ и когато се пропусне едно от тези изисквания, автоматично искането започва да страда от порок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com