Легендарно кино - паметник на културата - е на път да стане супермаркет

11255
Легендарно кино - паметник на културата - е на път да стане супермаркет
Снимка: Кинопамет

Поредният имот - паметник на културата, е на път да потъне в забрава. Става въпрос за легендарното кино "Европа Палас", по-известно в миналото като "Димитър Благоев". Съвсем скоро вратите му може да бъдат отново отворени, но не за да се прожектират филми зад тях, а за да приютят търговски център.

Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ с неясни мотиви дадоха "зелена светлина" за трансформацията на прочутия кинотеатър в голям супермаркет за хранителни стоки, алармират от сдружение "Кинопамет".

Придвижиха сигнал на Божидар Димитров за корупция в Института за културно наследство

"Пращаме на прокурор писмо от професор Божидар Димитров от 18 т. м., в което той сигнализира за системни корупционни практики в Национа...

До броени дни от киното на ул. "Алабин" 35 в София до броени дни ще остане само блед спомен от миналото – арт салонът вече е изцяло изтърбушен и с пълна сила върви процесът на преустройство с промяна на предназначението на кинотеатъра в хипермаркет.

Усилията на новия собственик на някогашното култово кино да "усвои" максимално площта на арт салона за нуждите на бъдещия хипермаркет с премахването и на вътрешни стени обаче сериозно застрашават сигурността и устойчивостта на сградата на "Алабин" 35, предупреждават от "Кинопамет". Извършваните радикални намеси и промени в конструкцията на киното, строено през 1938 г., когато у нас не действаха днешните строги европейски противоземетръсни норми за строителство, пораждат риск при евентуални бъдещи силни сеизмични изяви, доближаващи се до прогнозните за Софийската сеизмична зона, а те са с максимален очакван магнитуд до 7 по Рихтер.

Във връзка с това настояваме Столична община да изиска спешно да бъде извършена независима експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия съвместно със Съюза на архитектите в България, за да се установи дали въпросното преустройство на "Европа Палас" в просторен хипермаркет не застрашава сигурността на конструкцията на сградата на "Алабин"35 при едно по-силно земетресение, отбелязват от сдружението. Независимата експертиза за сеизмична устойчивост ще даде отговор и на въпроса доколко изкорубеното вече кино отговаря на действащите "Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони" от 1987 г., както и на Наредба № РД-02-20-2 за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони от 2012 г., или казано с други думи, дали зданието на ул. "Алабин" 35 ще има достатъчен ресурс, за да понесе натоварването от едно силно земетресение, уточняват от неправителствената организация.

МК: Разрушен паметник на културата в Асеновград да бъде реставриран в предишния му вид

Разрушеният паметник на културата в Асеновград - къщата на улица „Крепостна стена" №14 - трябва да бъде реконструиран и реставрир...

Ако държим на националната ни културна и историческа памет, редно е и да изискаме от Националния институт за недвижимо културно наследство да финансира от собствения си бюджет изготвянето поне на една скромна паметна плоча, която да бъде монтирана пред бившето кино „Европа Палас” на "Алабин" 35, за да напомня на всички минувачи, че в тази знакова сграда - паметник на културата, се е помещавал някога легендарният столичен кинотеатър, подчертават от сдружение "Кинопамет".

Любимото на поколения столичани и гости на града кино се открива през далечната 1938 година, "Европа Палас" е дело на известния български архитект Асен Михайловски. Тъй като то е било едно от най-модерните и луксозни за времето си, в пресата тогава излизат редица ласкави отзиви и публикации за "най-големия кинотеатър не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа", напомнят от сдружение "Кинопамет". Забележителното кино "Европа Палас" е обявено за паметник на културата през 2011 г., то е и част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com