Лорита Радева: До 2023 г. ще подменим 15 000 стари печки в София

3970
Лорита Радева: До 2023 г. ще подменим 15 000 стари печки в София
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Имаме финансов ресурс за подмяната на 15 хиляди стари печки до края на 2023 година. Това каза председателят на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет Лорита Радева по време на встъпителна пресконференция по представяне на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, предаде БГНЕС.

„Основен приоритет на нашата работа е постоянните действия за подобряване качеството на въздуха. Анализите, които направихме в старта на кампанията, показват, че 55 хиляди домакинства в София се отопляват с твърди горива. 35% от замърсяването на въздуха – фините прахови частици, се дължат на този този вид отопляване. Затова с различни мерки администрацията на Столична община е ангажирана да предостави различни възможности на гражданите на София, за да се подобрява качеството на въздуха в града“, заяви Радева и добави, че общината ще може да подмени и още 5000 печки по Life+.

„Два проекта защити екипът на кмета на София Йорданка Фандъкова по отношение на възможностите за промяна начина на отопляване на гражданите. Важното е, че общата стойност на проекта е над 44,3 милиона лева. От тях 37 661 лв. е европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда“, а националното ни финансиране е в рамките на 6 641 лв. Този финансов ресурс позволява по настоящия проект да бъдат подменени уредите за отопление на 15 хиляди домакинства. Плюс привлечените средства по втория ни проект „Life+“ на ЕС още 5 000 уреда“, уточни Радева.

Отговарящ за екологията в София общински съветник не вижда твърде мръсен въздух

Зеленият билет се въвежда при показания на поне 2 станции за над 200 микрограма фини прахови частици за един час или когато има жълт ко...

Тя обяви, че от днес започват и срещи с гражданите, в рамките, на които ще разясняват задачите, целите и условията на проекта.

„Настоящият проект ще се изпълнява в два етапа. От днешният ден в рамките на 55 срещи екипът на Столичната община ще бъде в срещи с гражданите. Днес първите две места, където ще проведем такива срещи са в районите „Овча купел“ и „Сердика“, каза още тя.

Директорът на дирекция „Климат, енергия и въздух“ Теодора Полимерова каза, че от програмата могат да се възползват домакинствата, които се отопляват на дърва или въглища. Тя съобщи още, че е открит специален телефонен номер, на който гражданите могат да задават своите въпроси, както и че са обособили 24 точки във всички районни администрации, където могат да се подават документи.

„От 20 май до 20 август гражданите могат да кандидатстват по схемата, по която е допустимо и участието на юридически лица. На хората се предоставя ново екологично отопление на газ, пелети и електричество. Доставка, внасяне и монтаж в жилището или свързване към централното топлоснабдяване“, посочи тя и добави, че уредите са с двегодишна гаранция.

СО отчела само два дни от декември с влошено качество на въздуха

Столична община (СО) е отчела само два дни от декември с влошено качество на въздуха. Това са били дните 8 и 9 декември. Това заяви общ...

От думите на Полимерова стана ясно, че получените средства от предаденото старо оборудване ще бъдат инвестирани в проекти за озеленяване и облагородяване на града.

Борислав Тафраджийски от обединение "Екологично отопление-София" ДЗЗД уточни, че монтажът на новите уреди ще се случи във втората фаза на проекта, който започва в средата на 2021 г. Той поясни, че досега са били направени интервюта с 4000 семейства, като данните от 2855 интервюта са използвани в изготвянето на анализа.

„От него се разбира, че 52% от хората искат уред на ток, което включва предоставвянето до 3 климатика на домакинство, 9% са избрали газ, а 39% са поискали уред на пелети“, посочи Тафраджийски.

Той обяви още, че ако няма процедурни спънки за доставката на уреди по другия проект Life +, до началото на новия отоплителен сезон ще бъдат подменени 140 печки в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com