Лозан Панов: Ние създадохме спецсъдилища, които не мисля, че показват добри резултати

1909
Лозан Панов: Ние създадохме спецсъдилища, които не мисля, че показват добри резултати
Снимка: БГНЕС

Борбата срещу корупцията не е само на съда, борбата трябва да бъде на съда, прокуратурата, цялото общество и всички политици. Ако се съмняваме, че има държавност у нас, това е, защото не виждаме борбата срещу негативните явления. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той коментира посещението на ръководителя на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши у нас с думите, че хората са успели да чуят какво е имала да каже въпреки атаките и дискредитациите и въпреки линията, че това е политическа сбирка.

Лозан Панов: У нас има "съдебна благотворителност" за корупционни престъпления

В България има съдебна благотворителност по отношение на корупционните престъпления по високите етажи на властта. Това заяви председате...

Панов е категоричен, че това, което става в Румъния сега е опасно за някои и има страхове, че ще дойде и у нас. "Истината е, че корупцията не е български феномен, а на всички държави. Как действа държавата обаче е въпросът и реагира. Ако в България се усеща липса на държавност, то там има модел, в който орган осъществява тази дейност – прокурори в екип с разследващи органи и вещи лица, които се подбират по специален ред”, заяви той в ефира на bTV.

Един от аргументите на г-жа Кьовеши за успешната работа на антикорупционното звено е, че са независими. „Да, тя е техен главен прокурор, но тя не може да им каже какво да правят. При нас положението е по-различно. Ние създадохме спецсъдилища, които не мисля, че показват добри резултати”, допълни Панов.

Той даде пример за това как протича един процес в Румъния и как у нас. Уличен във взимане на подкуп митничар е осъден на 3 години ефективно в северната ни съседка, а у нас получава оправдателна присъда.

По повод кадровите промени, извършени от него, председателят на ВКС посочи, че са премахнати хора, чиято длъжност може да бъде изпълнявана и от други, без да бъдат претоварени. „Това са служители, които получават големи заплати – шестима шофьори със заплати от порядъка на 1330 лв и 1150 лв., без да се включват пари за дрехи и др. Това са хора, които анализа показва, че са ангажирани по час, час и половина на ден, снабдители, длъжности, чиито функции могат да се извършат от други колеги”, поясни Панов.

Лозан Панов: От примера на Румъния няма кой да се плаши

Дали добре познаваме нашия румънски съсед? Това са неща, за които трябва да помислим, да се сравним с Румъния, защото ние с нея отдавна...

По темата за новия състав на ВСС Панов коментира, че обликът на съдебната система за близките 5 години ще бъде този Висш съдебен съвет и ако искаме България да не изглежда като балканска корумпирана държавата - това зависи от тези хора. Според него те трябва да са магистрати с авторитет, а не избрани на регионален принцип. Той апелира да бъдат избрани достойни хора, които да бранят интереса и да не прикриват проблемите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...