X
 
 
 

Лозан Панов: Ние създадохме спецсъдилища, които не мисля, че показват добри резултати

872 1
photo of Лозан Панов: Ние създадохме спецсъдилища, които не мисля, че показват добри резултати
Снимка: БГНЕС

Още по темата

Борбата срещу корупцията не е само на съда, борбата трябва да бъде на съда, прокуратурата, цялото общество и всички политици. Ако се съмняваме, че има държавност у нас, това е, защото не виждаме борбата срещу негативните явления. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той коментира посещението на ръководителя на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши у нас с думите, че хората са успели да чуят какво е имала да каже въпреки атаките и дискредитациите и въпреки линията, че това е политическа сбирка.

Цацаров: Лозан Панов политиканства и хленчи, с него никога няма да сме приятели, но трябва да работим

Панов е категоричен, че това, което става в Румъния сега е опасно за някои и има страхове, че ще дойде и у нас. "Истината е, че корупцията не е български феномен, а на всички държави. Как действа държавата обаче е въпросът и реагира. Ако в България се усеща липса на държавност, то там има модел, в който орган осъществява тази дейност – прокурори в екип с разследващи органи и вещи лица, които се подбират по специален ред”, заяви той в ефира на bTV.

Един от аргументите на г-жа Кьовеши за успешната работа на антикорупционното звено е, че са независими. „Да, тя е техен главен прокурор, но тя не може да им каже какво да правят. При нас положението е по-различно. Ние създадохме спецсъдилища, които не мисля, че показват добри резултати”, допълни Панов.

Той даде пример за това как протича един процес в Румъния и как у нас. Уличен във взимане на подкуп митничар е осъден на 3 години ефективно в северната ни съседка, а у нас получава оправдателна присъда.

По повод кадровите промени, извършени от него, председателят на ВКС посочи, че са премахнати хора, чиято длъжност може да бъде изпълнявана и от други, без да бъдат претоварени. „Това са служители, които получават големи заплати – шестима шофьори със заплати от порядъка на 1330 лв и 1150 лв., без да се включват пари за дрехи и др. Това са хора, които анализа показва, че са ангажирани по час, час и половина на ден, снабдители, длъжности, чиито функции могат да се извършат от други колеги”, поясни Панов.

Партии с писмо до ЕК, искат реакция на скандалите в съдебната система

По темата за новия състав на ВСС Панов коментира, че обликът на съдебната система за близките 5 години ще бъде този Висш съдебен съвет и ако искаме България да не изглежда като балканска корумпирана държавата - това зависи от тези хора. Според него те трябва да са магистрати с авторитет, а не избрани на регионален принцип. Той апелира да бъдат избрани достойни хора, които да бранят интереса и да не прикриват проблемите.

Редактор:

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Съдия 1 Съдия преди 2 месеца Профил на трол?
    Какви трябва да са ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ, когато корупционните престъпления са в Софийския градски съд и там няма такива Обвинителни актове или ако има завършват с оправдателни присъди??? Приказките на този "велик" от оня ден реформатор са като на Мирча Кришан за "краставицата"!!!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Майкъл Дж. Кейси: Facebook решава какво да стигне до публиката и това се отразява зле на медиите

За много кратко време социалните мрежи революционализираха н...