X
 
 

Мая Манолова: Системата "Бонус-малус" нарушава граждански права

3079 4
photo of Мая Манолова: Системата "Бонус-малус" нарушава граждански права
Снимка: БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова по повод общественото обсъждане на проекта на Наредбата, която въвежда т. нар. система „бонус – малус“, чрез която ще се коригира размера на застрахователната премия според поведението на водача на моторното превозно средство.

Мая Манолова е категорична, че проектът на Наредбата нарушава правата и интересите на гражданите, защото остава впечатление, че в нея са изведени на преден план интересите на застрахователите.

Манолова нападна депутати заради промени в Закона за личната помощ

Ако искате, направо премахнете законопроекта за личната помощ, ядоса се омбудсманът Мая Манолова по време на второто четене на проектоз...

Омбудсманът подчертава, че съгласно Кодекса на застраховането по задължителната „Гражданска отговорност“ на автомобилистите са застраховани собственикът, ползвателят и държателят на моторното превозно средство. Това изключва автоматично МПС-тата като обект на начисляване на клас бонус-малус.

Вината за нанесени вреди и съответно отговорността за тях може да се търси само и единствено от водача. Не автомобилите са причина за високия брой на пътнотранспортни произшествия за 2016 и 2017 г. Не автомобилите са причина за високия брой на установените нарушения при управлението им. Причината е човешкият фактор. Оттам-нататък всички правила, свързани с определяне, прехвърляне на бонус-малус и т.н. на МПС, са незаконосъобразни, необосновани и несправедливи“, пише в становището си Манолова.

Тя е категорична, че аргументът на КФН, че така ще се избегнат злоупотреби от страна на недобросъвестни шофьори, не почива на никаква житейска и правна логика. „Що за аргумент би било да погазваш права на изрядните купувачи на автомобили само за да спреш неизряден водач да заобиколи системата“, пита риторично омбудсманът.

В становището си Мая Манолова посочва още, че чрез намаляване на застрахователната премия се стимулират водачите, които през съответния период са спазвали правилата за движение и не са допуснали нарушения или ПТП. Но от друга страна, се допуска същите тези водачи да бъдат наказани за това, че купуват автомобил, с който е извършено нарушение или ПТП, за което те нямат вина и не носят отговорност.

Мая Манолова: В 23 държави в Европа бензинът е по-евтин

Държавата трябва да даде отговор на въпроса защо при най-ниските нива на налозите у нас, цените на горивата не са най-ниските в Европа....

Манолова обръща внимание още, че не е редно собственик на МПС да носи отговорност за поведението на друг шофьор, извършил нарушение със същия автомобил. Общественият защитник подчертава, че е необходим механизъм, по който неправомерно взетите суми за застрахователна премия, да бъдат възстановени в най-кратък срок от застрахователя.

„Не става ясно как са определени по тежест нарушенията, при които се повишават наказателните точки, влияещи на малуса на лицето, предвид една от целите на Наредбата – да се създадат условия за намаляване на ПТП и особено на тежките от тях“, посочва още Мая Манолова. Според нея размиването на отговорност, вменяването на чужда вина, с което се приравняват изрядните водачи с нарушителите, не е начинът за създаване на условия за намаляване на ПТП.

В заключение омбудсманът предлага на КФН, МВР, МТИТС да направят задълбочена оценка на последиците, които биха предизвикали разпоредбите на Наредбата, за да се намерят справедливи механизми за прилагане на системата бонус-малус.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Rumen Radev i Maq Manolova- spasenieto za Bulgaria!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Поздравления за Манолова за позицията!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Цекта на застеахователната мафия е да ни съдере клжите за пари да кма и за корумпираните депутати и управници.... Те с тази сустема просто ни обират. Тива е генициг и изнудване със закон!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Бонус за управниците, ФАЛОС за обикновените българи !
missing image
Изложба за развитието на предизборната агитация подготвят в Добрич

Във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич се съхранява изключително богата колекция от предизборни материали от най-ново време, съобщават...