КФН успокоява - при "бонус - малус" 8 от 10 шофьори ще са с по-евтина "Гражданска отговорност"

3256
КФН успокоява - при "бонус - малус" 8 от 10 шофьори ще са с по-евтина "Гражданска отговорност"
Снимка: БГНЕС

8 от 10 шофьори в България (78%) ще карат при по-евтина застраховка "Гражданска отговорност", а останалите двама - при по-скъпа. 44% пък щели да имат максимално най-евтината "Гражданска отговорност". Това показват изчисленията на Комисията по финансов надзор (КФН) що се отнася до системата "бонус - малус", която беше обсъдена днес (26 ноември). Припомняме, че в началото на ноември беше пусната проектонаредба за въвеждане на "бонус - малус".

Изрядните водачи ще получават за всяка година 10% по-евтина застраховка, а при неизрядните тя може да достигне до 400%. По този начин, при сегашните финансови параметри на "Гражданска отговорност", в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв, а в най-лошия 1200 лв., уточняват от БНТ.

Лимит от 5000 лв. за емоционални вреди при смърт от ПТП за "далечни" роднини като братя и сестри

Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на близък по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще...

Всъщност от разясненията на КФН се оказва, че в най-лошия случай можеш да стигнеш до 400% по-скъпа застраховка и в рамките на една година, а за да се върнеш на положението, при което вземаш "нормална" "Гражданска застраховка" - т.е. без да имаш бонуси или наказания (малуси), ще ти трябват 12 години! Причината - преминаването в по-долен клас т.е. клас, където застраховката е по-евтина, е по-бавно! А класовете, в които застраховката е по-скъпа, са повече от тези, при които е по-евтина - 12:8.

"Глобите за неправилно паркиране, карането в бус лентата, за шофиране без фарове и т.н. няма да се отразяват на стойността на полицата", уточни ръководителят на управление "Застрахователен надзор" в КФН Владимир Савов.

Основното противоречеие по предложената проектонаредба е, че обект на застраховката е и автомобилът, а не само шофьорът. По този въпрос от КФН не взеха отношение.

До 10 декември се приемат предложения за наредбата, а след това в НДК ще се проведе голяма обществена дискусия, за да бъдат изчистени всички спорни текстове в документа.

Иван Бакалов: Няма ли как Гражданска отговорност да е застраховка за шофьора, а не на автомобила?

"Много ли е трудно да се направи застраховка Гражданска отговорност само на шофьора, не на автомобила? И да има възможност да се плаща...

Системата към момента съгласно предложението

Бонус класовете, които ще носят поевтиняване, са от 1 до 7. Максималното намаление от цената на полицата за безрисково шофиране ще стига до 25% от базовата цена. Малус класовете т.е. тези за правещите повече нарушения на пътя, са общо 12 - от 9 до 20. По тях ще се определя цената на застраховката за водачи, които шофират рисково и имат един или повече инциденти. Ако за 1 година от въвеждането на системата, т.е. от 2020 г., водач или собственик няма нарушения, преминава в следващ клас и започва да получава поощрения през цената. След достигане на максималния клас бонус точките не се натрупват.

Регистрирането на всеки отделен инцидент се оценява по специална таблица и води до начисляване на съответен брой наказателни точки. Нарушенията, които носят малус точки, са класифицирани в 7 категории, в зависимост от тежестта им. Най-леките са в първа категория и носят 1 наказателна точка. Такова нарушение е превишаването на скоростта с 10 км/ч в населено място, както и да караш с от 10 до 30 км./ч по-бързо от разрешеното извън населено място. Превишаване на скорост с 31-50 км извън населено място води до 2 наказателни точки. Който шофира със скорост над разрешената или причини имуществени вреди до 300 лв., получава 3 наказателни точки. Неразрешено изпреварване, както и превишаване на скорост с над 50 км в час трупат 3 или 4 точки в зависимост от това дали са в населено място или извън него. Цели 7 стават наказателните точки при управление на автомобил след употреба на алкохол, отнемане на предимство, опасни маневри, неспазване на дистанция, както и хулиганско поведение при шофиране. 10 наказателни точки ще носи умишлено причиняване на значителни имуществени вреди, телесни повреди, както и наличие на алкохол в кръвта от над 1,2 промила. Всички тези нарушения трябва да са установени с влязъл в сила акт или наказателно постановление.

Поевтиняването или поскъпването на полицата зависи от наказателните точки. При 1 наказателна точка коефициентът, с който се поевтинява полицата, е 75%, при 2 - 76%, при 3 - 77%, при 4 - 78%, при 5 - 79%, при 6 - 80%, при 7 - 90%. До 8 наказателни точки дават 100%, или нормалния размер на цената на полицата. След тях обаче започва оскъпяване, което е по-стръмно - от 9-и до 20-и клас, както следва: 110%, 120%, 130%, 140%, 150%,160%, 190%, 220%, 250%, 280%, 310%, 340%, 370% и 400%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com